Hamile miyim? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

erken hamilelik belirtileri
  • Erken hamileliğin belirtileri arasında adet görememe, bulantı ve kusma, göğüs değişiklikleri, yorgunluk ve sık idrara çıkma bulunur.
  • Bu belirtilerin birçoğu stres veya hastalık gibi diğer faktörlerle de ortaya çıkabilir.
  • Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, bir doktora görünün.

Hamilelik sırasında önemli hormonal değişiklikler meydana gelir. Bunlar çeşitli semptomları tetikler. Bazı kadınlar hamileliğin birçok semptomunu yaşarken, diğerleri sadece birkaçını yaşayabilir.

Erken hamilelik belirtileri arasında adet görememe, göğüs değişiklikleri, yorgunluk, sık idrara çıkma ve bulantı ile kusma (sabah bulantısı) bulunur. Ancak, bu belirtiler diğer faktörlerle de meydana gelebilir ve mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bu yüzden, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, bir evde hamilelik testi yapın ve bir kadın doğum uzmanına görünün.

Hamileliğin ilerleyen aşamalarında vücudunuzda bir dizi değişiklik meydana gelebilir. Bunlar arasında sırt ağrısı, baş ağrısı, bacak krampları veya varisler, kaşıntı veya karıncalanma, kabızlık, basur veya sindirim sorunları, vajinit veya vajinal akıntı, ruh hali değişiklikleri veya depresyon bulunur.

Herhangi bir endişeniz varsa, tereddüt etmeden doktorunuza danışın. Vajinal kanama veya suların gelmesi, kronik ağrı, yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları veya görme kaybı gibi semptomlar yaşıyorsanız hemen kadın doğum doktorunuza görünün.

Hamilelik Belirtileri

hamilelik belirtileri

Sık görülen hamilelik belirtileri

Erken hamileliğin belirtileri şunları içerebilir:

  • Adet görememe
  • Bulantı ve kusma (genellikle ‘sabah’ bulantısı denir, ancak herhangi bir zamanda oluşabilir)
  • Göğüs hassasiyeti ve büyümesi
  • Yorgunluk
  • Normalden daha sık, özellikle geceleyin idrara çıkma
  • Bazı yiyeceklere karşı istek, normalde sevdiğiniz yiyeceklere karşı tiksinme ve yemek yemediğiniz zaman bile devam eden ekşi veya metalik tat (disgezi).

Hamileliğin belirtileri, adet görememe (amenore), sabah bulantısı (bulantı) veya yorgunluk gibi, stres veya hastalıkla da ortaya çıkabilir. Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, bir evde hamilelik testi yapın veya doktorunuza görünün. Doktorunuz idrar testi, kan testi veya ultrason taraması yapacaktır.

Adet Görememe

Adet görememe, muhtemel hamileliğin ilk belirtisidir. Ancak, bazı kadınlar beklenen adet dönemlerinin zamanında hafif kanama yaşayabilirler.

Bulantı ve Kusma

‘Sabah’ bulantısı, tüm hamile kadınların yarısından fazlasını etkileyen bir durumdur. Semptomlar arasında bulantı, kusma ve iştah kaybı bulunur. Sabah bulantısı yaşayan birçok kadın, semptomları sadece sabah değil, gün boyunca yaşar.

Sabah bulantısı genellikle hamileliğin dördüncü ila altıncı haftasında başlar ve 12. haftaya kadar geçebilir, ancak daha uzun sürebilir veya yaklaşık 32. haftada geri dönebilir.

Göğüs Değişiklikleri

Hamilelik sırasında, göğüsler daha dolgun, şiş ve hassas hale gelir. Bu değişiklikler, adet döneminizin birkaç gün öncesinde fark ettiğiniz değişikliklere benzer. Hamilelik sırasında, meme etrafındaki cilt koyulaşır ve göğüslerdeki damarlar daha belirgin hale gelir.

Yorgunluk

Erken hamilelikte aşırı yorgunluk yaygındır. Bu, büyük olasılıkla cinsiyet hormonu progesteronun büyük artışından kaynaklanmaktadır. Progesteron, hamileliği sürdürmek ve bebeğin büyümesine yardımcı olmak için gereklidir, ancak aynı zamanda metabolizmanızı yavaşlatır.

Bu erken aşamada, mümkün olduğunda daha fazla uyumaya veya dinlenmeye çalışın. Enerji seviyeleriniz, plasentanın iyi bir şekilde kurulduğu hamileliğin dördüncü ayı civarında muhtemel olarak tekrar yükselecektir.

Hamilelik sırasındaki yorgunluk, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi nedeniyle de olabilir. Hamilelik sırasında demir eksikliği anemisinin önlenmesinde demir açısından zengin gıdaların tüketilmesi önemlidir. Aneminin tıbbi tedavisi genellikle demir tabletleri almayı içerir. Bazen demir infüzyonu (damar yoluyla verilen demir ilacı) gerekebilir. Bu, bir hastane kabulünü gerektirir ancak sadece birkaç saat sürer. Bazı demir infüzyonları doktorunuz tarafından verilebilir.

Sık İdrara Çıkma

Hamilelik, vücut sıvılarında ve böbrek verimliliğinde bir artışa neden olur. Genişleyen rahim aynı zamanda mesaneye baskı yapar. Sonuç olarak, çoğu kadın hamile olduklarının ilk birkaç haftasında daha sık idrara çıkma deneyimi yaşar.

Yiyecek İstekleri

Hamilelikte belirli yiyeceklere karşı istekler çok yaygındır, özellikle enerji ve kalsiyum sağlayan süt ve diğer süt ürünleri gibi yiyeceklere karşı. Ayrıca, daha önce sevdiğiniz yiyeceklere karşı aniden tiksinme hissedebilirsiniz.

Bazı kadınlar, toprak veya kağıt gibi yiyecek olmayan maddelere karşı olağandışı bir tat geliştirir. Bu, ‘pika’ olarak adlandırılır ve bir besin eksikliğini işaret edebilir. Bu gelişirse, lütfen doktorunuza danışın.

Diğer Hamilelik Semptomları

Bu semptomların birçoğu, diğer koşulların göstergesi de olabilir.

  • Sırt ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Kabızlık
  • Basur (hemoroid)
  • Baş ağrıları
  • Mide yanması ve sindirim sorunları
  • Kaşıntılı cilt
  • Bacak krampları
  • Ruh hali değişiklikleri (örneğin açıklanamayan ağlama)
  • Ellerinizde karıncalanma ve uyuşma
  • Vajinal akıntı
  • Vajinit
  • Varisler ve bacak ödemi (şişme).

Sırt Ağrısı

Hamilelik sırasında sırt ağrısı, kadınların 1’den fazlasını etkileyebilir. Bu genellikle bağların gevşemesi ve büyüyen hamilelik nedeniyle duruşun değişmesiyle ilişkilidir.

Hamilelik sırasında sırt ağrısını azaltmaya yardımcı olmak için düz topuklu ayakkabılar giyin, iyi sırt desteği olan sandalyeler kullanın, ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının ve hafif egzersiz yapın. Suda egzersiz yapmak, hamilelikte sırt ağrısını azaltabilir ve fizyoterapi ile akupunktur da yardımcı olabilir.

Nefes Darlığı

Hamileliğin başlangıcında, progesteron hormonu akciğer kapasitenizi artırır. Bu, bebeğinize daha fazla oksijen taşımanıza ve her ikinizin de ürettiği karbondioksit gibi atık ürünleri atmamanıza olanak tanır. Her nefeste daha derin nefes alırsınız ve aldığınız (ve verdiğiniz) hava miktarı önemli ölçüde artar. Bu, nefes almanızı daha zor hissettirebilir.

Ayrıca, hamilelik dönemine yaklaştıkça, büyüyen rahim ve bebeğin diyaframınıza baskısı nefes almanızı daha zorlaştırabilir.

Aşağıdakilerle ilişkili ani nefes darlığı yaşarsanız doktorunuzu arayın:

  • Ağrı
  • Çarpıntı (kalp çarpıntısı)
  • Aşırı yorgunluk
  • Egzersiz

Kabızlık

Kabızlık, nadiren, sert dışkıların geçişi zor olan bir durumu ifade eder. Kabızlık, hamilelikte yaygın bir sorundur ve hamilelik hormonlarının gastrointestinal hareketinizi yavaşlatması veya büyüyen rahminizin rektumunuza baskı yapması nedeniyle olabilir.

Hamilelik sırasında kabızlık yaşarsanız, şunları yapmanız önerilir:

  • Her gün bol miktarda su için.
  • Diyetinize lif (örneğin kepek, buğday ve taze meyve ve sebzeler) ekleyin.
  • Yüzme, yürüyüş veya yoga gibi hafif, düşük etkili egzersizler yapın.

Doktorunuza danışmadan reçetesiz satılan müshilleri kullanmayın. Diyetinize ve yaşam tarzınıza yapılan değişiklikler fark yaratmazsa, doktorunuz hamilelikte güvenle kullanılabilecek bir müshil reçete edebilir.

Basur (Hemoroidler)

Kabızlıktan zorlanma veya bebeğinizin başının baskısı nedeniyle basur (ayrıca hemoroidler olarak da bilinir) geliştirebilirsiniz. Endişelenmeyin, semptomlar genellikle doğumdan kısa bir süre sonra kendi kendine çözülür.

Hemoroidlerden kanama, kaşıntı, rahatsızlık veya ağrı yaşarsanız, şunları yapmanız önerilir:

  • Günlük su ve lif alımınızı artırarak kabızlığı hafifletin veya önleyin.
  • Yaklaşık 15 dakika boyunca, özellikle bir bağırsak hareketinden sonra, ılık tuzlu suda oturun.
  • Hemoroid kremi uygulayın.

Kanama veya ağrı devam ederse, doktorunuzla konuşun.

Baş Ağrıları

Hamilelik sırasında, parasetamol (örneğin Panadol) ile giderilemeyen bir baş ağrınız varsa, özellikle hamileliğin ikinci yarısında, doktorunuza başvurun.

Sürekli bir baş ağrısı, böbreklerinizi etkileyebilen ve bebeğinize kan akışını azaltabilen ve kan basıncını artırabilen preeklampsi ile ilişkilendirilebilir.

Mide Yanması ve Sindirim Sorunları

Mide yanması, mide asidinin yemek borusuna girip ‘yanma’ hissine neden olduğu ağrı ve rahatsızlıktır.

Sindirim sorunları, hamilelik sırasında, büyüyen rahmin karın organlarına baskısı ve yemek borusu ile mide arasındaki kası gevşeten progesteron hormonunun etkisi nedeniyle daha yaygındır.

Mide yanması, reflü veya sindirim sorunları yaşıyorsanız, şunları yapmanız önerilir:

  • Daha küçük ve daha sık öğünler yiyin.
  • Yatmadan hemen önce yemek yemekten kaçının.
  • Başınızı yükseltecek ekstra yastıklarla uyuyun.
  • Bol kesim giysiler giyin.
  • Semptomları şiddetlendiren herhangi bir yiyecek veya sıvıdan – yağlı yiyecekler (kızarmış yiyecekler, yağlı etler ve hamur işleri dahil), baharatlı yiyecekler (kari ve acı biber dahil), alkol ve kafein (çay, kahve, çikolata ve kola dahil) – kaçının.
  • Antasit almadan önce doktorunuza danışın.

Bu stratejiler semptomlarınızı hafifletmezse, lütfen doktorunuza danışın. doktorunuz asidin salgılanmasını güvenli bir şekilde azaltacak bir ilaç reçete edebilir.

Kaşıntılı Cilt

Hamilelik sırasında vücudun genelinde kaşıntı yaygın değildir ancak çok rahatsız edici olabilir, uykuyu ve hamileliğin keyfini çıkarmanızı engelleyebilir. Kaşıntının en yaygın nedenleri kuru cilt ve egzamadır, ancak bazen kaşıntının açık bir nedeni olmayabilir. Nadir durumlarda, avuç içlerinin ve ayak tabanlarının kaşıntılı olması ciddi karaciğer hastalığına işaret edebilir – bunun için kan testi yapılabilir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bir döküntüye neden olan kaşıntı, cildin gerilmesine vücudun tepkisi olarak düşünülür. Bu, PUPPS olarak adlandırılır. Kaşıntı, nemlendiriciler ve antihistaminikler kullanılarak kontrol altına alınabilir. Hangi antihistaminiklerin hamilelikte güvenli olduğunu doktorunuza sorun.

Bacak Krampları

Bacak krampları, etkilenen kaslarda istemsiz kasılmaları tetikleyen asitlerin birikmesi nedeniyle oluşur. Hamile kadınların yarısına kadarı, genellikle geceleyin bacak krampları yaşar. Bacak krampları, ikinci ve üçüncü trimesterlerde daha olasıdır.

Bacak krampları yaşarsanız, bir bölüm sırasında şunları yapmanız önerilir:

  • Etrafta yürüyün.
  • Asit birikimini dağıtmak için etkilenen kas(lar)ı gerin ve masaj yapın.
  • Etkilenen kas(lar)a sıcak bir paket uygulayın.

Kramplar sorunluysa, sabah ve akşam magnezyum laktatı veya sitratı almak için doktorunuzla konuşun.

Ruh Hali Değişiklikleri

Bazı yeni hamile kadınlar, sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri yaşar. Diğer hamile kadınlar, coşku hisleri yaşar. Hamilelik hormonlarının, ruh hali değişikliklerine neden olan beyindeki kimyasalları etkilediği düşünülmektedir.

Hamilelik sırasında, kadınların %10’u depresyon yaşar. Depresyon tedavi edilebilir, bu nedenle hamilelik sırasında depresyon yaşıyorsanız veya ‘aşağı’ hissediyorsanız, erken yardım almak son derece önemlidir. Lütfen doktorunuzla mümkün olan en kısa sürede iletişime geçin.

Ellerinizde Karıncalanma ve Uyuşma (Karpal Tünel Sendromu)

Karpal tünel sendromu – ellerinizde karıncalanma ve uyuşma – hamile kadınların %60’ını etkiler. Orta sinirin, hamilelik sırasında doku sıvılarında artış nedeniyle sıkışması sonucu oluşur.

Karpal tünel sendromu hafif, aralıklı ağrılı veya şiddetli olabilir, bu da başparmağın kısmi felcine veya his kaybına neden olabilir. Semptomlar genellikle doğumdan kısa bir süre sonra kendi kendine çözülür.

Ellerinizde karıncalanma ve uyuşma yaşıyorsanız, doktorunuza bilgi verin. Çok şiddetli vakalarda, doktorunuz kortikosteroid enjeksiyonları veya cerrahi tedavi önerebilir.

Vajinal Akıntı

Hamilelik sırasında vajinal akıntıdaki artış, hamilelikte yaygın bir değişikliktir. Eğer kaşıntı, ağrı, kötü koku veya idrar yaparken ağrı ile ilişkiliyse, bir enfeksiyon nedeniyle olabilir. doktorunuzdan tedavi alın.

Vajinit

Vajinit, birçok kadın için rahatsız edici bir şikayet olan vajinanın iltihabıdır ve hamilelik sırasında daha sık görülür. Vajinitin bazı nedenleri arasında vajinal mantar, bakteriyel vajinoz, trikomoniyaz ve klamidya bulunur. Tanı ve tedavi için doktorunuza görünün.

Varisler ve Bacak Ödemi (Şişme)

Varisler, hamilelik sırasında dolaşan kan miktarının artması ve hamile rahminin daha büyük damarlara baskı yapması dahil olmak üzere bir dizi faktörün birleşimi sonucu çok yaygındır. Bu artan damar baskısı, bacaklarda ağrı hissi, kramp (özellikle geceleyin) ve diğer alışılmadık duyumlara neden olabilen bacaklarda şişmeye (ödem) de neden olabilir.

Varisleriniz varsa, şunları yapmanız önerilir:

  • Destek çorapları giyin.
  • Uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  • Hafif ve düzenli egzersiz yapın (yürüyüş veya yüzme).
  • Ayaklarınızı yükselterek dinlenmek için yatın, ne zaman mümkünse.
  • Bacaklarınızı nazikçe masaj yapın.
  • Sonraki hamilelik ziyaretinizde doktorunuza söyleyin.

Hamilelik Sırasında Belirtiler ve Semptomlar – Yardım Alınması Gereken Durumlar

Hamilelik sırasında aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız, hastanenizle veya doktorunuzla iletişime geçmeniz önerilir:

  • Vajinal kanama
  • Bebeğinizin normalden daha az hareket etmesi
  • Şiddetli mide ağrısı
  • Geçmeyen ağrı
  • Suyunuzun gelmesi
  • Yüksek ateş
  • Kusma geçmeyen
  • Geçmeyen baş ağrısı
  • Görme kaybı veya bulanık görme
  • Cildin yaygın kaşıntısı
  • Yüz, eller ve ayaklarda ani şişme.