Adet Düzensizliği Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Adet Düzensizliği Nedir?

Kadınların döngüsel bir şekilde adet görmelerine rağmen, adet döngüsünün uzunluğu aydan aya değişebilir. Örneğin, bir kadın ilk ay adetinden 24 gün sonra ve bir sonraki ay 42 gün sonra adet görebilir. Buna adet düzensizliği denir.

adet düzensizliği, özellikle adetin başladığı yıldan sonra ki yıllarda daha yaygındır.

Düzenli adet döngüsü nasıldır?

Kadınların çoğu ilk adetlerini 10 ila 15 yaşları arasında görür, ancak bazıları daha erken ya da daha geç olur. İlk adet görmeye menarş denir.

Bir kadının adet döngüsü, bir dönemin başlangıcı ile bir sonrakinin başlangıcı arasındaki gün sayısıdır. Genellikle bu döngünün 28 gün sürdüğü söylenir. Ancak bu rakam sadece doktorlar tarafından kullanılan ortalamadır. Adet döngüsü uzunlukları değişiklik gösterir: bazıları 24 gün, diğerleri 34 ve bir kadın, özellikle menarştan hemen sonraki yıllarda, döngülerinin uzunluğunun aydan aya değiştiğini fark edebilir.

Adet döngüsünün başlangıcında, yumurtalıklar bir yumurta hazırlamaya başlar. Aynı zamanda rahmin içini kaplayan mukoza kalınlaşır ve kadın hamile kalırsa döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşmeye hazırlanır.

Bir kadının adet döneminden yaklaşık iki hafta önce, yumurtalık yumurtayı serbest bırakır buna yumurtlama denir. Yumurta, uterusa (rahime) ulaşana kadar fallop tüpünden geçer. Yumurta bir sperm tarafından döllenmezse, parçalanmaya başlar. Daha sonra hem yumurta hem de rahim astarı adet görme şeklinde vücudu terk eder ve süreç yeniden başlar; Bu yüzden “döngü” kelimesini kullanıyoruz. Bir kadının adet görmeye başladığı ilk gün, adet döngüsünün 1. günüdür.

Bir kadının vücudu kesin bir programı takip etmeyebilir. Özellikle menarştan sonraki ilk iki yılda adetlerin atlanması veya düzensiz adet görülmesi sık görülen bir durumdur. Hastalık, hızlı kilo değişiklikleri veya stres de işleri daha öngörülemez hale getirebilir. Bunun nedeni, beynin menstrüasyonu düzenleyen bölümünün bu tür durumlardan etkilenmesidir. Seyahate çıkmak veya büyük bir değişiklik yapmak da adetinizin erken veya geç gelmesine neden olabilir. Bütün bunlar tamamen normaldir.

Bir kadının regl olduğu gün sayısının değişmesi de normaldir. Bazen sadece iki gün, bazen de bir hafta boyunca adet görebilirsin. Bunun nedeni, vücudun hormon konsantrasyonlarının bir adet döngüsünden diğerine farklılık gösterebilmesidir, bu da adet kanamanızın ne kadar ağır ve ne kadar süreceğini etkiler.

Adetim düzensiz ise ne zaman adet olacağımı nasıl bilebilirim?

Adet döngünüz düzenli değilse, vücudunuzun size verdiği, adetinizin geldiğine dair ipuçlarına dikkat etmeniz gerekir. Bunlar şunları içerebilir:

  • sırt ağrısı veya sertlik
  • daha sert, şişmiş göğüsler veya hassas göğüsler
  • baş ağrısı
  • sivilceler
  • uyku düzeni bozuklukları
  • ruh hali değişiklikleri
  • ödem

Nasıl hazırlanabilirim?

Pedleri veya tamponları her zaman sırt çantanızda veya çantanızda taşıyın, sadece regl döneminin hiç beklemediğiniz bir anda gelmesi ihtimaline karşı elinizin altında olsun. Hatta yedek külot getirmek isteyebilirsiniz.

Adet düzensizliği neden olur?

Çoğu durumda, düzensiz dönemler, ergenliğin normal değişikliklerinin bir parçasıdır. Yıllar geçtikçe, adet döngünüz muhtemelen tanınabilir ve öngörülebilir bir model alacaktır.

Bazen bazı ilaçları kullanmak, çok fazla egzersiz yapmak, çok düşük vücut ağırlığına sahip olmak veya yeterince kalori almamak adet düzensizliğine neden olabilir.

Hormonal dengesizlikler de bir neden olabilir. Örneğin, tiroid hormonu konsantrasyonu aşırı veya yetersiz olduğunda adet kanaması etkilenebilir. Bazı kadınlar çok fazla androjen, yani yüzde, çenede, göğüste ve karında saç büyümesini destekleyen hormonlar üretir. Bu hormonları fazla miktarda üreten kadınlar kilo alabilir ve adet düzensizliği yaşayabilir.

Ve hamile olan kadınlar adet görmezler.

Adet düzensizliği konusunda endişelenmeli miyim?

Cinsel ilişkiye girdiyseniz ve hamile olabileceğiniz için adet görmediyseniz doktora gidin.

Ayrıca aşağıdaki durumlarda doktorunuza söyleyiniz:

  • Adet döngünüz değiştiyse.
  • Regl olmuyorsan.
  • Yüzünüzde, çenenizde, göğsünüzde veya karın bölgesinde kıllanma arttıysa.
  • Yedi günden uzun süren, çok ağır kanamalı veya 21 günden az aralıklarla adet görmeye başladıysanız,
  • Bir adet ile bir sonraki adet arasında 45 günden fazla zaman geçiyorsa.
  • Şiddetli karın ağrınız veya kramplarınız varsa.
  • Adet döngünüz arasında kanamanız oluyorsa,
  • Adet dönemleriniz arka arkaya üç yıl veya daha fazla düzensiz oluyorsa.

Doktorunuz hormon hapları veya diğer ilaçları reçete edebilir veya düzenli adet görmenize yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir.