Yumurtalık Kisti Nedir? Ne Kadar Tehlikelidir?

Her kadın jinekolog muayenesinde “Sağlıklısın!” duymak ister. Her yaşta kadın sağlığı önemlidir ve jinekolog ziyaretleri düzenli olmalıdır (en az yılda bir kez). Yumurtalık kisti oluşursa ne yapmalı ? tümör nedir? Hangi semptomlar sorunları gösterebilir ve kist nasıl tedavi edilir? Bu yazımızda vücudunuzu daha iyi tanımanıza ve ağrılı belirtilere zamanında tepki vermenize yardımcı olacak tüm soruları yanıtlayacağız.

Yumurtalık kisti nedir?

Yumurtalık kisti yumurtalık yapısında oluşan içi sıvı dolu, ince bir zarla çevrelenmiş yuvarlak oluşumlardır. Patolojik hücre büyümesi olmayan kistler iyi huylu oluşumlardır.

Yumurtalık kistlerinin belirtileri

Çoğu zaman, kistler kendini hissettirmez. Her şey semptomsuz ilerler ve jinekolog randevusunda kadın tanıyı duyunca şaşırır: “Yumurtalık kisti”. Ancak, kendilerini gösterebilecek spesifik yumurtalık kisti belirtilerinden bahsedersek, başlıcaları şunlardır:

  • Alt karın bölgesinde ağrı. Genellikle uzun süre ağrıyan bir yapıya sahiptir. Bele ağrı verebilir.
  • Karın genişlemesi. Bu belirti, kist büyükse olabilir. İlk aşamada, semptom gözlenmez.
  • Yumurtlama yok.
  • Adet döngüsü bozulur. Adet kanaması çok olabilir ve normalden daha uzun sürebilir. Uzun süreli gecikme de mümkündür.
  • İdrar yaparken, rahatsızlık hissi.

Yumurtalık kistlerinin yukarıdaki belirtileri, kadın sağlığındaki değişikliklere zamanında dikkat etmenize, tavsiye ve muayene için bir doktora görünmeniz için yeterlidir. Diğer herhangi bir hastalığın tedavisinde olduğu gibi, hız önemlidir. Sorun ne kadar erken tespit edilirse tedavi o kadar etkili olur.

Yumurtalık kisti neden olur?

Ana sebeplerden biri hormonaldir. Folikül uyarıcı ve luteinize edici hormon arasındaki denge bozulur. Bu, kist oluşumu ile normal yumurtlamanın bozulmasına yol açar. Kist ayrıca, vücuttaki metabolik bozukluklarla birlikte endokrin hastalıkları, genetik yatkınlık arka planında da oluşabilir. Pelvik inflamatuar hastalık varlığında da bir kist oluşabilir. Bu hastalığın nedeninin hipotermi olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ve bu gerçekten de kistlerin gelişimi için bir uyarıcı olabilir.

Yumurtalık kisti nasıl tedavi edilir?

Çoğu zaman kistler kendiliğinden rezorbe olur ve ameliyata gerek yoktur. Tanı 6 cm’den fazla olmayan asemptomatik bir kist ortaya çıkmışsa, bu durumda doktor 60 gün takip, sonrası ameliyat şeklinde sert önlemler alabilir. Oluşum birkaç ay içinde geçmezse elbette ameliyat endikasyonu vardır. Bu dönemde gerileyen kistler için ultrason takibi gerekir.

Tehlikeli kist nedir?

İyi huylu bir tümör olmasına rağmen, her zaman bir tehlike vardır. Kist kısırlığa neden olabilir ve yumurtalık kistinin yırtılması karın boşluğunda kanamaya neden olur. Komplikasyonlar arasında: kistin burulması, süpürasyon varsa; Tüm bu komplikasyonlar acil ameliyat gerektirir.

Her kadının bilmesi gereken önemli olan nedir? Kistin kendini hissettirmeyebileceği, ancak gelişiminin çok aktif ve çok hızlı olmadığı göz önüne alındığında, yılda en az bir kez bir jinekolog tarafından muayene edilmesi önemlidir. Daha önce pelvik hastalıklarınız varsa, en az altı ayda bir muayene olmanız en iyisidir.

Ek olarak, bir kist geliştirme olasılığını önlemek için hormonal dengeyi izleyin. Hormonlar kelimenin tam anlamıyla bir kadının vücudunu kontrol eder. Hormonal denge, doğum işlevine, adet döngüsünün düzenliliğine, genel sağlığa ve hatta tüm organizmanın sağlığına bağlıdır. Hormonal bozukluklar, sadece pelvis hastalıklarının değil, aynı zamanda vücudun diğer organlarında ve sistemlerinde de anormalikler geliştirme olasılığı yüksektir. Kural olarak, menopozdan önce kadınlarda kistler oluşur. Ancak bu, menopoz başlangıcında bir jinekolog ziyaretinin gerekli olmadığı anlamına gelmez. Kadın sağlığı önemlidir, dikkat edin, düzenli olarak bir jinekoloğu ziyaret edin. Kendinizi dinleyin ve vücutta olası sinyallere zamanında yanıt verin.