Detaylı Ultrason Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Detaylı ultrason bazen anatomi veya anomali taraması olarak adlandırılan 20 haftalık ultrason taramasıdır. Gebeliğin 18 ila 22. haftalarında yapılmaktadır. Cenin organlarının ve vücut bölümlerinin gelişimini kontrol eder ve bazı doğuştan kusurları tespit edilmektedir. Çoğu durumda, fetüsün cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

Detaylı Ultrason Nedir?

Detaylı ultrason, bazen anatomi taraması veya anomali taraması olarak adlandırılan 20 haftalık bir ultrason, hamileliğin 18 ila 22. haftaları arasında yapılan doğum öncesi bir ultrasondur. Fetüsün fiziksel gelişimini kontrol eder ve bazı doğuştan bozuklukların yanı sıra önemli anatomik anormallikleri de tespit edilmektedir. Doktorunuz rahminizin içindeki fetüsün görüntülerini almak için 2D, 3D ve hatta 4D ultrason kullanacaktır. Ölçümler yapacak ve fetüsün haftasına uygun şekilde büyüdüğünden emin olacaktır. Bu randevuda fetüsün cinsiyetini de öğrenebilirsiniz.

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

18 ila 22. gebelik haftaları arasında yapılmakta olup, riskli gebelikler (ikiz veya üçüz, preeklampsi, obezite, diyabet, yüksek tansiyon vb.) gibi bazı özel durumlarda genellikle 15 ila 18. haftalar arasında yapılmaktadır.

Detaylı Ultrason Taraması Neden Yapılır?

20 haftalık bir ultrason, bebeğin uygun şekilde büyüdüğünden emin olmak için bebeğinizin organlarını ve vücut bölümlerinin ölçümlerini alır. Tarama ayrıca belirli doğuştan gelen engellerin belirtilerini veya belirli organlarla ilgili yapısal sorunları da arar.

Bu çalışma, plasentanın değerlendirilmesinden bebeğin aşağıdakiler gibi farklı organlarının incelenmesine kadar uzanır.

Ayrıntılı Ultrason Taramasında Tespit Edilebilen Yapısal Sorunlar

  • Yüz: Burun kemiği, alın kemiği, maksilla, mandibula, burun ve göz yörüngelerinin doğru oluşumu değerlendirilmektedir. Çalışmanın bu bölümünde yarık dudak damak gibi problemler tespit edilmektedir.
  • Boyun: Burada ense kıvrımının veya ense kalınlığının ölçümü yapılır, bebeğin boynunun arkasında, normal ölçümlere sahipse, örneğin Down sendromunun dışlanabileceği bir durumdur.
  • Baş: Muhtemel hidrosefali tespit etmek için baş çevresi ve bipariyetal çap ölçülmektedir.
  • Dorsal Omurga: Bebeğin omurgasının düzgün şekillendiği ve spina bifida gibi gelişimsel problemler göstermediği kontrol edilmektedir.
  • Toraks: aortun doğru oluşumu ve akciğerlerin boşluğu doğrulanmaktadır.
  • Kalp: Bebeğin kalbinin dört kapakçığının çalışıp çalışmadığını ve kanı doğru şekilde pompaladığını kontrol ettikleri için burada doğuştan kalp kusurlarının %70’i ortadan kalkar.
  • Ekstremiteler: Kemik yoğunluğu seviyelerinin de değerlendirildiği, özellikle humerus ve femur olmak üzere ekstremite kemiklerinin ölçümlerini yapın. Burada kısa kemikler veya ekin ayağı gibi herhangi bir kemik deformitesi göz ardı edilmektedir.
  • Karın: Karın duvarı, göbek kordonu giriş yeri, mide, safra kesesi, dalak, bağırsaklar, böbrekler ve mesane gibi karın bölgesinde bulunan hayati organların her birinin oluşumu ve işleyişi uzman doktor tarafından kontrol edilecektir.
  • Plasenta, göbek kordonu ve amniyotik sıvının konumu: Bu 3 element hamilelikte bebeğin yaşaması için son derece önemlidir, herhangi birinde bir anormallik olması durumunda doktorunuz bunları zamanında tespit ederek önlem alabilecektir. miktar.
  • Cinsel organlar: Bu çalışma ile bebeğin cinsiyeti, örneğin genellikle karışıklığa neden olan ve dişi yerine erkek cinsiyetini ilan eden çıkıntılı klitoris ekarte edilerek doğrulanmaktadır.

Bu ultrason sırasında birkaç görüntü alınır. Doktorunuzun ultrason ekranında çizgiler çizdiğini göreceksiniz. Bu çizgi, organların ve uzuvların boyutlarını belgeleyen bir cetvel görevi görür. Bu ölçümleri doğum yapacağınız tarihle karşılaştırır. Bazı durumlarda, ön görülen doğum tarihin ilerisini, gerisini ölçtüğünü duyabilirsiniz. Fetal ölçümler tahmini doğum tarihinden 10 ila 14 gün arasındaysa, fetüsün yeterince geliştiği kabul edilmektedir. Doğum yapacağınız tarih, bu zaman çerçevesi dışında ölçümü olmadığı sürece değişmeyecektir.

Detaylı Ultrason Tespitleri Nelerdir?

20 haftalık bir ultrason tüm doğuştan kusurları tespit etmemektedir. Ancak, tarama birkaç ciddi durumu tespit etmeye yardımcı olur:

  • Anensefali
  • Down sendromu veya trizomi 18 ve trizomi 13 için göstergeler.
  • Yarık dudak
  • Spina bifida
  • Doğuştan kalp anormallikleri.
  • Renal agenezi (bir veya iki böbreğin olmaması).
  • Gastroşizis (bağırsaklarla ilgili sorun).
  • Omfalosel (karın duvarı sorunu tipi).
  • İskelet displazisi (kemiklerle ilgili problemler).
  • Diyafram fıtığı (diyaframda bir delik).

Detaylı ultrason tarama sonuçlarının herhangi bir durumun resmi teşhisi olmadığına dikkat etmek önemlidir. Bunun yerine, genellikle daha fazla teste ihtiyaç duyulduğunun bir göstergesidir. Doktorunuz herhangi bir testle ilgileniyorsa, sonraki adımlarınız hakkında sizinle konuşacaktır.

Detaylı ultrasonun tanımlayamadığı herhangi bir durum var mı?

20 haftalık tarama belirli durumları tespit edebilirken, her şeyi tanımlayamaz. Tarama, ciddi sağlık sorunlarının göstergelerini veya belirteçlerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bebeğiniz doğana kadar bilemeyeceğiniz bazı durumlar vardır. Örneğin, birçok kalp anormalliği doğuma kadar saptanmaz ve bebeğinizde skolyoz olup olmadığını bilemeyebilirsiniz.

Daha ileri testlere veya ultrasonlara ihtiyacım olacak mı?

Doktorunuz, detaylı ultrason taramanızda herhangi bir şey hakkında endişeleniyorsa, daha ileri testler önerilmektedir. Bu testlerden bazıları amniyosentez , koryon villus örneklemesi veya ek ultrasonları içermektedir.

Kullanabileceğiniz invaziv olmayan doğum öncesi test türlerini anladığınızdan emin olmak için hamileliğinizin erken döneminde doktorunuzla konuşun. Doğuştan anomali riskinin arttığını gösteren çeşitli testler gebeliğin 20. haftasından önce yapılabilmektedir.

Ayrıntılı ultrason taraması zararlı mı?

Hayır, ayrıntılı ultrason yaptırmak güvenlidir. Çalışmalar, ultrasonun sizin veya fetüs için tehlikeli olmadığını göstermiştir. 20 haftalık bir doğum öncesi ultrason, potansiyel olarak yaşamı değiştiren anomalileri tespit etmek için tıbbi olarak gerekli kabul edilmektedir.

Ayrıntılı ultrason bana bebeğimin cinsiyetini söyler mi?

Evet, bebeğinizin cinsel organı cinsiyetini belirleyecek kadar gelişmiştir. Bebeğinizin bulunduğu konuma bağlı olarak, kadın doğum doktorunuz bir penis veya labia görebilir. Bebeğinizin işbirliği yapmaması ve ultrason sırasında doktorunuzun cinsel organlarının net bir resmini elde edememesi gibi küçük bir olasılık vardır. Cinsiyeti bilmek istemiyorsanız, sürprizi yanlışlıkla bozulmaması için önceden doktorunuzla konuşun. Çoğu zaman, doktorunuz cinsiyetten emin olduğunda bir tahmin yapar.

Detaylı Ultrason Nasıl Yapılıyor?

Önce muayene masasına uzanacaksınız. Daha sonra karnınıza ultrasonik bir jel sürülürmektedir. Daha sonra, kadın doğum uzmanınız bir ultrason çubuğunu karnınızdaki farklı noktalar üzerinde hareket ettirecektir. Ekranı dondurarak belirli organların ve bölümlerin görüntülerini ve ölçümlerini alacaktır. Ayrıca bebeğinizin uzuvlarının uzunluğunu veya başının çevresini ölçmek için çizgiler çizdiklerini de görebilirsiniz. Bu, bebeğinizin boyutunu gebelik yaşına göre değerlendirmelerine yardımcı olur. Hamileliğin en heyecanlı anlarından biri olan bebeğinizi ekranda izleyeceksiniz .

Bebeğiniz ölçüm yapmayı zorlaştıracak şekilde konumlanmışsa, doktorunuz fetüsü hareket ettirmek için biraz hareket etmenizi veya tatlı bir şeyler içmenizi ister.

Tüm görüntüler çekildikten ve ultrason doktorunuz tüm açılardan ve ölçülerden memnun kaldıktan sonra, karnınızdaki jeli silebileceksiniz.

Buzdolabınızda yer olduğundan emin olun: Çoğu doktor size hatıra olarak birkaç fotoğrafla eve gönderir.