Folik asit, hücre bölünmesi için önemlidir!

Son sonuçlar, folik asidin kardiyovasküler hastalıklara karşı korunmaya katkıda bulunduğunu göstermektedir. Folik asidin kandaki homosistein seviyesini düşürerek damar sertliği riskini azalttığı söylenmektedir. Kandaki yüksek homosistein seviyesi, arterioskleroz için risk faktörlerinden biri olarak kabul edilir. Ancak B12 ve B6 vitaminleri de burada rol oynadığından, şu anda folik asit takviyelerinin bu bağlamda anlamlı olup olmadığı konusunda bir tartışma var.

Folik asidin erken doğum ve düşüklere karşı koruma sağladığının yanı sıra hamilelikten önce bile çocukta nöral tüp kusurları gibi ciddi şekil bozukluklarına karşı koruma sağladığına dair güvenilir kanıtlar vardır. Önleme için ek olarak günde 0,3 miligram folik asit ve hatta hamilelik ve emzirme döneminde 0,55 veya 0,45 miligram önerilir.

Hamilelik sırasında TK, doktorunuz tarafından reçete edilmişse, aktif bileşen folik asit içerenler de dahil olmak üzere sadece eczanede satılan ilaçların masraflarını karşılar.Daha fazla ayrıntıyı buradan okuyabilirsiniz. Ayrıca TK tarafından hangi hazırlıkların yüzde 100 geri ödendiğini de öğrenebilirsiniz..

Folik asit kaynağı genellikle yetersiz

Temel olarak, folik asit temini genellikle yetersizdir. Yeni araştırmalara göre, kadınların yüzde 86’sı ve erkeklerin yüzde 79’u önerilen günlük folat eşdeğeri alımına ulaşmıyor (folik asit seviyeleri bu şekilde ölçülür). Bununla birlikte, diyet takviyeleri ve güçlendirilmiş gıdalar yoluyla önerilen miktarın beş ila on katını tüketen insanlar da vardır.

Eksiklik belirtileri, artan hücre bölünmesi ve yeni oluşumun meydana geldiği durumlarda özellikle belirgindir. Örneğin, yeni kan oluşumu bozulursa, kansızlığa yol açabilir. Bağırsak mukozasının yenilenmesi etkilenirse, sindirim bozuklukları ortaya çıkar.

Hangi gıdalar folik asit içerir?

Folik asit öncelikle yeşil yapraklı sebzeler, lahana, domates, tam tahıllar, portakal ve yumurtada bulunur. Buğday tohumu ve soya fasulyesi özellikle büyük miktarda folik asit içerir. Folik asit ışıktan, ısıdan, depolamadan ve sulamadan zarar gören çok hassas bir vitamindir. Folik asit içeriğini korumak için sebzeler ve salatalar karanlıkta saklanmalı, sadece kısa bir süre yıkanmalı ve mümkün olduğunca az buharda pişirilmeli ve uzun süre sıcak tutulmamalıdır.

Bilimin söylediği bu

Şu anda nüfusun gıda ile birlikte yeterli folik asit tüketmesinin en iyi şekilde nasıl sağlanacağı tartışılmaktadır. Bir olasılık, gıdaları folik asitle güçlendirmektir. Bu önlem bebeklerde nöral tüp defekti riskini azaltabilse de, B12 vitamini eksikliğini artırabilir ve ayrıca kolon kanseri riskini artırabilir. Bununla birlikte, birçok gıda zaten folik asit ile takviye edildiğinden, bazı insanlar aşırı doz alabilir.

Yetişkinler için önerilen günlük doz:

0,3 miligram eşdeğeri, örneğin 200 gram lahana veya 300 gram Brüksel lahanası

Miligram eşdeğeri ile ne kastedilmektedir?

Bazı vitaminler, potensi değişen farklı formlarda gelir. Farklı formları karşılaştırılabilir hale getirmek için eşdeğerler kullanılır.