Sezaryen Doğum Nedir? Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen doğum, bir bebeği karın ve uterustaki insizyonlardan geçirmek için kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Gebelik komplikasyonları geliştirirseniz veya daha önce bir sezaryen doğumunuz varsa ve sezaryen sonrası vajinal doğum yapmayı düşünmüyorsanız sizin için doktorunuz bir sezaryen planı yapar.

Hem prosedür sırasında hem de sonrasında sezaryen doğum sırasında ne olacağını bilmek, hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Sezaryen Doğum Neden Yapılır?

Bazen sezaryen doğum sizin veya bebeğiniz için vajinal doğumdan daha güvenlidir. Doktorunuz aşağıdaki durumlarda sezaryen önerebilir:

  • Travay ilerlemiyorsa. Durdurulan eylem en yaygın nedenlerinden biridir. Birkaç saat boyunca güçlü kasılmalara rağmen rahim ağzınız yeterince açılmıyorsa, ilerlemeyen bir travaydan şüphelenilir.
  • Bebeğiniz sıkıntı içinde. Doktorunuz bebeğinizin kalp atışındaki değişiklikler konusunda endişe duyuyorsa, sezaryen doğum en iyi seçenek olabilir.
  • Bebeğiniz veya bebekleriniz anormal bir konumda. Sezaryen; ayakları veya kalçaları önce doğum kanalına (makat) girerse veya bebek önce yan veya omuza (enine) yerleştirilirse bebeği doğurmanın en güvenli yolu sezaryen olabilir.
  • İkiz Gebelik . İkiz taşıyorsanız ve önde gelen bebek anormal bir konumdaysa veya üçüz veya daha fazla bebeğiniz varsa sezaryen doğuma ihtiyaç duyulabilir.
  • Plasentayla ilgili bir sorun var. Plasenta serviksinizin açıklığını kaplıyorsa (plasenta previa) önde gelen kısım ise  doğum için sezaryen önerilir.
  • Sarkık göbek kordonu. Bir göbek kordonu bebeğinizin önündeki serviksinizden geçerse sezaryen doğum önerilir
  • Bir sağlık sorununuz var. Kalp veya beyin rahatsızlığı gibi ciddi bir sağlık sorununuz varsa sezaryen doğum önerilebilir.
  • Genital herpes: Doğum sırasında aktif bir genital herpes enfeksiyonunuz varsa  sezaryen doğum önerilir.
  • Mekanik engel. Doğum kanalını tıkayan büyük bir fibroidiniz, ciddi şekilde yer değiştirmiş bir pelvik kırık varsa veya bebeğinizin kafanın alışılmadık derecede büyük olmasına (ciddi hidrosefali) neden olan bir durumu varsa sezaryen doğuma ihtiyacınız olabilir.
  • Daha önce geçirilmiş sezaryen varlığında

Bazı kadınlar doğumdan veya vajinal doğumun olası komplikasyonlarından kaçınmak veya planlı bir doğumun kolaylığından yararlanmak için ilk bebekleriyle sezaryen talep eder. Ancak, birkaç çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, bu önerilmez. Birden fazla sezaryene sahip kadınlar, uterusun cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilecek plasenta problemleri ve ağır kanama riski taşırlar (histerektomi). İlk doğumunuz için planlı bir sezaryen doğum düşünüyorsanız, sizin ve bebeğiniz için en iyi kararı vermek üzere doktorunuzla birlikte tartışın.

Sezaryen Doğum Riskleri Nelerdir?

Diğer büyük ameliyat türleri gibi, sezaryen da risk taşır.

  • Anesteziye reaksiyonlar. Herhangi bir anesteziye karşı olumsuz reaksiyonlar mümkündür.
    Kan pıhtıları. Bir cerrahi, özellikle bacaklarda veya pelvik organlarda (derin ven trombozu) derin bir damar içinde kan pıhtısı gelişme riskinizi artırabilir. Bir kan pıhtısı akciğerlerinize gider ve kan akışını (pulmoner emboli) bloke ederse, hasar hayatı tehdit edici olabilir.
  • Yara enfeksiyonu. Risk faktörlerinize ve acil bir sezaryen doğuma  ihtiyacınız olup olmadığına bağlı olarak, bir kesi enfeksiyonu riski artmış olabilir.
  • Cerrahi yaralanma. Nadiren de olsa, bir kesi sırasında mesane veya bağırsakta cerrahi yaralanmalar meydana gelebilir. Sezaryen doğum sırasında cerrahi bir yaralanma varsa, ek cerrahi gerekebilir.

Sezaryen doğum için nasıl hazırlanırsın?

Doktorunuz sezaryen öncesi bazı kan testleri önerebilir. Bu testler kan grubunuz ve kırmızı kan hücrelerinin ana bileşeni olan hemoglobin seviyeniz hakkında bilgi verecektir. Bu ayrıntılar, sezaryen sırasında kan transfüzyonuna ihtiyacınız olması durumunda sağlık ekibinize yardımcı olacaktır.

Vajinal bir doğum planlasanız bile, beklenmedik durumlara hazırlanmanız önemlidir. Sezaryen olasılığını, doktorunuzla  görüşün. Sorular sorun, endişelerinizi paylaşın. Acil bir durumda, doktorunuzun prosedürü açıklamak veya sorularınızı ayrıntılı olarak cevaplamak için zamanı olmayabilir.

Sezaryen doğum sonrası dinlenmek ve iyileşmek için zamana ihtiyacınız olacak. Bebeğinizin doğumundan sonraki haftalar için vaktinden önce yardım almayı düşünün.

Sezaryen Doğum Aşamaları Nelerdir?

  • Anestezi.  Sezaryen doğumların çoğunda, vücudunuzun sadece alt kısmını uyuşturan bölgesel anestezi (spinal) yapılır – prosedür sırasında uyanık kalmanıza izin verir. Acil bir durumda, bazen genel anestezi gerekebilir. Genel anestezi ile doğum sırasında hiçbir şey göremez, hissedemez veya duyamazsınız.

Doktorunuz bebeğinizi doğurmak için karın kesisi ve rahim kesisi kullanır.

  • Karın insizyonu. Doktor karın duvarından bir kesi yapacaktır. Genellikle kasık saç çizgisinin yakınında yatay olarak yapılır. Alternatif olarak, doktor göbeğin hemen altından kasık kemiğinin hemen üstüne kadar dikey bir kesi yapabilir. Doktorunuz daha sonra yağlı doku ve bağ dokusu yoluyla katman katman – insizyonlar yapacak ve karın boşluğunuza erişmek için karın kasını ayıracaktır.
  • Rahim insizyonu. Daha sonra uterus insizyonu yapılır – genellikle uterusun alt kısmı boyunca yatay olarak (düşük enine insizyon). Bebeğin uterusunuzdaki konumuna ve plasenta previa gibi komplikasyonlarınız olup olmadığına bağlı olarak diğer uterus insizyonları kullanılabilir.
  • Doğum. Bebek insizyonlar yoluyla doğar. Doktor bebeğinizin ağzını ve burnundaki sıvıları temizleyecek, sonra göbek kordonunu klempleyecek ve kesecektir. Plasenta uterusunuzdan çıkarılacak ve kesiler dikişlerle kapatılacaktır.

Bölgesel anesteziniz varsa, doğumdan hemen sonra bebeği duyabilir ve görebilirsiniz.

Sezeryan Doğum Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Sezaryen doğum sonrası, 48 saat hastanede kalacaksınız.

Anestezinizin etkileri geçmeye başladığında, bol miktarda sıvı içmeniz ve yürümeniz teşvik edilir. Bu kabızlığı ve derin ven trombozunu önlemeye yardımcı olur.  Mesane kateteriniz yürümeye başladıktan sonra en kısa zamanda çıkarılacaktır.Sağlık ekibiniz enfeksiyon belirtileri için yara insizyonunuzu takip edip,pansumanınızı yapacaktır.

Emzirdiğiniz anda emzirmeye başlayabilirsiniz. Hemşireniz veya emzirme danışmanı size kendinizi nasıl konumlandıracağınızı ve bebeğinizi rahat hissetmeniz için nasıl destekleyeceğinizi öğretecektir. Doktorunuz, ameliyat sonrası ağrınız için ilaçlar seçecektir.

Anne ve bebek için kontrol randevuları oluşturulduktan sonra genel durumunuz iyiyse reçeteniz düzenlenerek taburcu edilirsiniz.

Sezaryen Doğum Sonrası Eve Gittiğinizde

İyileşmeyi teşvik etmek için:

  • İstirahat. Mümkün olduğunca dinlenin. Sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği her şeyi elinizin altında tutmaya çalışın. İlk birkaç hafta bebeğinizden daha ağır olan herhangi bir şeyi kaldırmaktan kaçının. Ayrıca çömelme konumundan kaldırmayın.
  • Ağrı kesici kullanın. İnsizyon ağrısını yatıştırmak için doktorunuzun verdiği ilacı kullanın.Ağrı kesici ilaçların çoğu emziren kadınlar için güvenlidir.
    Cinsel birliktelikten kaçının. Enfeksiyonu önlemek için, sezaryen  doğum sonrası altı hafta boyunca seks yapmaktan kaçının.

Sezaryen doğum insizyonunuzda enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Karşılaştığınız belirti veya semptomlara dikkat edin. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:

  • Kesi kırmızı, şişmiş veya akıntı varsa
  • Ateşiniz varsa
  • Ağır kanama varsa
  • Kötüleşen ağrı varsa

Doğumdan kısa bir süre sonra şiddetli ruh hali değişimleri, iştahsızlık, ezici yorgunluk ve yaşamda neşe eksikliği yaşarsanız, doğum sonrası depresyonunuz olabilir. Depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, özellikle  belirtileriniz kendiliğinden kaybolmuyorsa, bebeğinize bakmakta veya günlük görevleri yerine getirmekte sorun yaşıyorsanız veya kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleriniz varsa doktorunuza başvurun.

Doğum sonrası bakımın doğumdan sonra tek bir ziyaretten ziyade devam eden bir süreç olmasını önemlidir. Doğumdan sonraki ilk iki hafta içinde doktorunuzla temasa geçin. Doğumdan sonraki 6. haftada; doğum sonrası kapsamlı bir değerlendirme için doktorunuza danışın.