Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), bir bebeğin hamilelik sırasında büyüdüğü yer olan rahmin alt kısmıdır. Rahim ağzı kanserine HPV adı verilen bir virüs neden olur . Virüs cinsel temas yoluyla yayılır. Çoğu kadın vücudu HPV enfeksiyonuyla savaşabilir. Ancak bazen virüs kansere yol açar. Sigara içiyorsanız, çok sayıda çocuğunuz olduysa, uzun süredir doğum kontrol hapları kullanıyorsanız veya HIV enfeksiyonunuz varsa daha yüksek risk altındasınız.

Rahim ağzı kanseri ilk başta hiçbir belirti vermeyebilir. Daha sonra pelvik ağrı veya vajinadan kanama olabilir. Rahim ağzındaki normal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesi genellikle birkaç yıl alır. Jinekoloğunuz, rahim ağzındaki hücreleri incelemek için bir pap smear testi yaparak anormal hücreleri bulabilir. Ayrıca bir HPV testiniz olabilir. Sonuçlarınız anormalse, biyopsi veya başka testlere ihtiyacınız olabilir . Düzenli taramalar yaptırarak herhangi bir sorunu kansere dönüşmeden önce bulabilir ve tedavi edebilirsiniz.

Tedavi ameliyat, radyasyon terapisi, kemoterapi veya bunların kombinasyonunu içerebilir. Tedavi seçimi tümörün boyutuna, kanserin yayılıp yayılmadığına ve bir gün hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlıdır.

Aşılar, kansere neden olabilenler de dahil olmak üzere çeşitli HPV türlerine karşı koruma sağlayabilir.

Serviks Kanser Tarama Testleri

Rahim ağzı kanserini önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şey, 21 yaşından itibaren düzenli tarama testleri yaptırmaktır.

  • İki tarama testi rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olabilir.
  • Pap testi yada pap smear, uygun şekilde tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebilecek rahim ağzındaki hücre değişikliklerini arar.

HPV testi, bu hücre değişikliklerine neden olabilecek virüsü (insan papilloma virüsü) arar.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV)

HPV aşısı, en sık olarak rahim ağzı, vajina ve vulva kanserlerine neden olan HPV türlerine karşı koruma sağlar.

  • HPV aşısı, 11 ila 12 yaşları arasındaki çocuklar için önerilir, ancak 9 yaşından itibaren de verilebilir.
  • HPV aşısı, henüz aşılanmamışlarsa 26 yaşına kadar herkese tavsiye edilir. 26 yaşından büyük herkese HPV aşısı önerilmemektedir.
  • Bununla birlikte, henüz aşılanmamış 27-45 yaş arası bazı yetişkinler, yeni HPV enfeksiyonları riski ve aşılamanın olası faydaları hakkında doktorlarıyla konuştuktan sonra HPV aşısı olmaya karar verebilir. Bu yaş aralığında HPV aşısı, daha fazla insan HPV'ye maruz kaldığından daha az fayda sağlar.

Aşılama 15 yaşından önce başlanırsa, 6 ila 12 ay arayla verilen dozlarla iki dozluk bir program önerilir. Seriye 15. yaş gününden sonra başlayan kişilere aşı üç doz halinde verilir.

HPV aşısı yeni HPV enfeksiyonlarını önler, ancak mevcut enfeksiyonları veya hastalıkları tedavi etmez. Bu nedenle HPV aşısı, HPV'ye maruz kalmadan önce verildiğinde en iyi sonucu verir. Bir HPV aşısı almış olsanız bile düzenli olarak rahim ağzı kanseri taraması yaptırmalısınız. Rahim Ağzı Kanserini Önlemeye Yardımcı Olacak Diğer Adımlar Bunlar ayrıca rahim ağzı kanseri riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir. Sigara içmeyin. Seks sırasında prezervatif kullanın. * Cinsel partner sayınızı sınırlayın. * HPV enfeksiyonu hem erkek hem de kadın genital bölgelerinde lateks prezervatifle kapatılan veya korunan bölgelerin yanı sıra kapatılmayan alanlarda da ortaya çıkabilir. Prezervatifin HPV enfeksiyonunu önlemedeki etkisi bilinmemekle birlikte, prezervatif kullanımı daha düşük bir rahim ağzı kanseri oranı ile ilişkilendirilmiştir.

Rahim Ağzı Kanserini Önlemeye Yardımcı Olacak Diğer Adımlar

Bunlar ayrıca rahim ağzı kanseri riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir.

  • Sigara içmeyin.
  • Cinsel birliktelik sırasında prezervatif kullanın.
  • Cinsel partner sayınızı sınırlayın.

HPV enfeksiyonu hem erkek hem de kadın genital bölgelerinde lateks prezervatifle korunan bölgelerin yanı sıra korunmayan alanlarda da ortaya çıkabilir. Prezervatifin HPV enfeksiyonunu önlemedeki etkisi bilinmemekle birlikte, prezervatif kullanımı daha düşük bir rahim ağzı kanseri oranı ile ilişkilendirilmiştir.