Şankroid Nedir? Şankroid Belirtileri ve Tedavisi

Şankroid, ağrılı genital yaralara neden olan Haemophilus ducreyi bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.

Şankroid (veya genital yaralara neden olan diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar) olan kişilerin insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile enfekte olma ve bu virüsü yayma olasılığı daha yüksektir.

Şankroid Belirtileri Nelerdir?

Şakroid belirtileri enfeksiyondan 3 ila 7 gün sonra başlar. Cinsel organlarda veya anüs çevresinde küçük, ağrılı kabarcıklar oluşur ve hızla yırtılarak düzensiz kenarlı sığ, açık yaralar oluşturur. Bu yaralar büyüyebilir ve birleşebilir. Bazen bu yaralar derinleşir ve diğer dokulara zarar verir.

Kasıktaki lenf düğümleri bir bubo (büyümüş ve hassas bir bölgesel lenf düğümleri grubu) oluşturabilir. Bazen birlikte keçeleşirler, bazı durumlarda irin (apse) topluluğu oluştururlar. Apse üzerindeki cilt kırmızı ve parlak hale gelebilir ve parçalanarak lenf düğümlerinden deriye irin akıtabilir. Derinin diğer bölgelerinde de yaralar oluşabilir.

Şankroid Nasıl Teşhis Edilir?

  • Bir doktorun değerlendirmesi
  • İrin veya sıvı örneğinin kültürü

Doktorlar, bariz bir nedeni olmayan bir veya daha fazla ağrılı genital yaraları (ülserleri) olan kişilerde, özellikle de dünyanın enfeksiyonun yaygın olduğu bölgelerinde bulunuyorlarsa veya bulunmuşlarsa, şankroidden şüphelenirler.

Genellikle doktorlar bir yaradan irin veya sıvı örneği alır ve büyütülmesi (kültürlenmesi) için bir laboratuvara gönderir. Bununla birlikte, bu bakterilerin kültürlenmesi ve tanımlanması zordur, bu nedenle teşhis daha çok semptomlara ve enfeksiyona maruz kalma olasılığına dayanır.

Şankroid için spesifik testler hemen bulunmaz, ancak sifiliz ve HIV enfeksiyonu gibi diğer nedenleri dışlamak için kan testleri yapılabilir .

Şankroidli kişilerde sifiliz ve HIV enfeksiyonu riski yüksektir, bu nedenle bu diğer enfeksiyonlar için ilk test sonuçları negatifse, doktorlar şankroidli kişilerin tekrar test edilmek üzere 3 ay içinde tekrar gelmelerini önerir.

Şankroid Nasıl Tedavi Edilir?

  • Antibiyotik

Ağızdan veya enjeksiyon şeklinde verilen birkaç antibiyotik, şankroid için etkilidir. Aşağıdakiler kullanılabilir:

  • Kas içine tek bir enjeksiyonda seftriakson
  • Tek bir dozda ağızdan alınan azitromisin , siprofloksasin veya eritromisin

Şişlikler rahatsızlığa neden oluyorsa, doktorlar onları boşaltmak için bir kesi yapabilir. Bu tedavi, yalnızca insanlar enfeksiyonu kontrol etmek için antibiyotik alıyorsa yapılır.

Seks partnerleri, kişide semptomların başlamasından önceki 10 gün boyunca enfekte kişi ile cinsel temasta bulunmuşsa, şankroid semptomları olup olmadığına bakılmaksızın muayene ve tedavi edilirler.

Şankroid Nasıl Önlenebilir?

Aşağıdaki genel önlemler, şankroidi (ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkları) önlemeye yardımcı olabilir:

  • Oral, anal veya genital ilişki için her seferinde prezervatif kullanmak da dahil olmak üzere daha güvenli ilişki uygulamaları
  • Partnerlerinin sayısını azaltarak, yüksek riskli partnerlere sahip olmayarak (birçok partneri olan veya daha güvenli ilişki yapmayan kişiler) veya karşılıklı tek eşlilik veya perhiz uygulayarak CYBE’lere maruz kalma riskinin azalması
  • Enfeksiyonun hızlı teşhisi ve tedavisi (diğer insanlara yayılmasını önlemek için)
  • Enfekte kişilerin cinsel temaslılarının belirlenmesi, ardından bu temaslılara danışmanlık veya tedavi