Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik hesaplama, son adet tarihinizin ilk gününe göre yapılmaktadır. kaç haftalık gebeyim, bebeğim kaç haftalık, kaç aylık hamileyim sıkça sorulur. Ayrıntılı gebelik hesaplama aracı ile gebelik hesaplama cetveline ihtiyaç duymadan hamilelik haftanızı öğrenebilirsiniz. Hangi tarihlerde önemli doktor kontrollerinin olduğu, gebelik haftası hesaplama, doğum hesaplama, son adet tarihine göre hamilelik hesaplamanızı yaptığınızda otomatik olarak görünecektir. Gebelik hesaplama aracı 2023 yılında güncellenmiştir. Son adet tarihine göre kaç haftalık hamileyim sorusuna cevap bulun ve şimdi ayrıntılı hesaplayın!

GEBELİK HESAPLAMA ARACI

heading_decoration
clock_icon

Gebelik hesaplaması için SAT (son adet tarihinizin) ilk gününü seçiniz.:

GEBELİK HESAPLAMA SONUCUNUZ

...

Muhtemel gebe kalma tarihiniz :

 

Bugün Fetal Yaş :

 

Kac aylik hamileyim:

 

Bebeğinizin İlk Kalp Atışının Ultrasonda Duyulması:

 

(7 hafta ila 8 hafta)

İkili test için en iyi tarih aralığı :

 

(12 hafta ila 13 hafta)

Organ Tarama Ultrasonu (2. düzey ultrason) Tarihi:

 

(20 hafta ila 22 hafta)

Risk faktörleri olan hastalarda rahim ağzı uzunluğu değerlendirmek için en iyi zaman:

 

4'lü test için en iyi tarih aralığı:

 

(16 hafta ila 18 hafta)

Tahmini Gebelik Bitiş Tarihi:

 

 

Kız isimleri için fikir alabilirsiniz.

Hafta hafta gebelik rehberi

Erkek isimleri için fikir alabilirsiniz.

Kaç Haftalık Hamileyim? Hamilelik hesaplama nasıl yapılır?

Gebelik hesaplama için iki yol vardır bunlar;

  • Son adet tarihinizin (SAT) ilk gününe göre gebelik hesaplama:

Çoğu hamilelik  9 ay 10 gün,  yaklaşık 40 hafta sürer (veya gebe kaldıktan sonra 38 hafta), bu nedenle genellikle doğum yapacağınız tarihi tahmin etmenin en iyi yolu, son adet döneminizin (SAT) ilk gününden itibaren 40 hafta veya 280 gün saymaktır. Bunu yapmanın başka bir yolu, son adet tarihinizin ilk gününden 3 ay çıkarmak ve 7 gün eklemektir. Bu nedenle, son adet döneminiz 11 Nisan’da başlamışsa, 3 ay geriye sayarak, bulduğunuz 11 Ocak tarihine 7 gün eklersiniz, 18 ocak doğum yapacağınız tarihtir.

Son adet tarihi (SAT) ile diğer gebelik hesaplama formülü:

Doğum Yapacağınız Tarih = (SAT’nin ilk günü + 40 hafta) – 3 gün

Örneğin, SAT’nin ilk günü 1 Ocak 2023 ise doğum yapacağınız tarihiniz 3 Ekim 2023 olur.

  • Ultrason ile gebelik hesaplama: Hamileliğinizin erken döneminde, genellikle yaklaşık 6 ila 8 hafta civarında, ultrason muayenesi olabilirsiniz. Ultrason, gebelik yaşının daha doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olan embriyo veya fetüsün boyutunu ölçecektir. Ölçümler, hamileliğinizin ne kadar ilerlediğini tahmin etmek için standart büyüme tablolarıyla karşılaştırılır. Ultrason yöntemi, özellikle embriyo veya fetüsün boyutunun daha tahmin edilebilir olduğu gebeliğin erken evrelerinde yararlıdır.

Tahmini doğum tarihinin, adet döngülerinizin düzenliliği ve gebe kalmanın kesin zamanlaması gibi faktörlerden etkilenebileceğini unutmamak önemlidir. Daha kesin bir tahmin için ve fetüsün gelişimini izlemek için, nitelikli bir kadın doğum uzmanı ile düzenli doğum öncesi kontroller yaptırmak çok önemlidir. Hamileliğinizin ilerleyişini izlemek ve hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını ve esenliğini sağlamak için ultrasonlar ve fizik muayeneler dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanacaklardır.

Gebe kalma tarihi

Gebelik haftası hesaplama, adet döngüsü düzenli olan kadınlar için doğru sonuç verir. Ancak, döngünüz düzensizse, SAT yöntemi ile gebelik hesaplama sizin için doğru sonuç vermeyebilir.

Güvenilir tahmini hamilelik bitiş tarihi önemli olduğundan, siz ve doktorunuz bu tarihi hatırlamak yerine gebe kalma tarihinizi kullanabilirsiniz. Son adet tarihinizi bilmiyorsanız, tahmini gebelik bitiş tarihinizi (doğum yapacağınız tarihi) hesaplamak için gebe kalma tarihine 266 gün ekleyerek gebelik hesaplama yapabilirsiniz.

Ultrason taraması

Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz bile, son adet döneminizin gününü unutun veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden de emin değilseniz, diğer ipuçları size ve doktorunuza ilk doğum öncesi randevunuzda doğum yapacağınız tarihi belirlemenize yardımcı olur.

Hamileliğin başlangıcını daha doğru bir şekilde tarihlendirebilen erken ultrason gebelik hesaplamanıza yardımcı olacaktır. Bazı doktorlar; erken dönemde ultrasonu rutin olarak gerçekleştirir. Ancak çoğu zaman doktorlar, sadece adetleriniz düzensizse, 35 yaş ve üzerindeyseniz, düşük veya hamilelik komplikasyonları öykünüz varsa veya doğum yapacağınız tarih fizik muayenenize ve SAT’a göre belirlenemiyorsa erken ultrason gerçekleştirmektedir.

Bebeğin kalp atışının ilk kez duyulduğu (7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetal hareketi hissettiğinizde (ortalama 18 ila 22 hafta arasında, ancak daha erken veya daha sonra olabilir) gebelik kilometre taşları, doğum yapacağınız gebelik bitiş tarihinizin doğru olup olmadığı konusunda ipuçları verir.

Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar yapılan ölçüm olan, fundal yüksekliğiniz, her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Bu ölçüm; Doğum yapacağınız tarihin doğrulanmasına yardımcı olur.

İlk dahili gebelik muayeneniz yapıldığında ölçülen rahim boyutu da  doğum yapacağınız tarihi hesaplamak için bir faktör olabilir.

Doğum yapacağım tarihi planlayabilir miyim?

Yaz ortasında hamile kalmaktan kaçınmaya çalışıyorsanız veya küçük çocuğunuzla zamanınızı en üst düzeye çıkarmak isteyen bir öğretmen olun, gebelik bitiş tarihinizi “planlamak” için verimli yumurtlama günlerini deneyebilirsiniz. Verimli yumurtlama zamanını öğrenmek için yumurtlama hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Ancak, gerçekten istediği zaman hamile kalabilen şanslılardan olsanız bile, günü (hatta doğum yaptığınız haftayı yada ayı tam olarak planladığınız şekilde gerçekleşemeyebileceğini unutmayın.)

Doğum yapacağım tarih değişebilir mi?

Evet, gebelik hesaplama ile bulduğunuz doğum yapacağınız tarihi değişebilir. Endişelenmek için kesin bir neden olmasa da, doktorunuz hamileliğiniz ilerledikçe çeşitli nedenlerle doğum yapacağınız tarihi değiştirebilir.

Periyodlarınız düzensiz olabilir ve erken ultrason randevunuz gerçekleşmemiş olabilir veya ilk ultrasonunuz ikinci trimesterde olabilir.

Ayrıca fundal yüksekliğinizin anormal olması veya bebek tarafından üretilen bir protein olan alfa-fetoprotein (AFP) seviyelerinizin normal aralığın dışında olabilir.

Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.