Hamileliğin ilk belirtisi, arka arkaya bir veya daha fazla adet gecikmesidir, ancak birçok kadın adet gecikmesini fark etmeden önce diğer hamilelik belirtilerini yaşar.

Adet gecikmesi her zaman bir kadının hamile olduğu anlamına gelmez. Adet düzensizlikleri yaygındır ve doğum kontrol haplarının kullanımı, diyabet ve polikistik over sendromu gibi durumlar , yeme bozuklukları ve bazı ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlere sahip olabilir. Bir adet gecikmesi varsa, kadınlar hamile olup olmadıklarını veya başka bir sağlık sorunları olup olmadığını öğrenmek için kadın doğum uzmanlarına başvurmalıdır.

İlk Hafta Erken Hamilelik Belirtileri

Hamilelik belirtileri bir kadından diğerine değişir. Bir kadın tüm yaygın erken hamilelik belirtilerini yaşayabilir yada sadece birkaçını veya hiç birini yaşamayabilir. Yüzde yüz hamilelik belirtisi yoktur.

Hamileliğin ilk belirtileri ve en kesin 3 belirtisi nelerdir?

Erken gebelik belirtileri arasında gebe olduğunuzu kesin olarak onaylayan 3 hamilelik belirtisi şunlardır:

  1. Adetiniz gecikti.
    Hamileliğin en kesin işareti. Bazen stres, hormonal dalgalanmalar veya organik bir hastalık suçlanabilir, ancak hamilelik testi yaptırmak daha iyidir.
  2. Mide bulantısı çekiyorsun.
    Gebe kaldıktan sonra birkaç gün kendinizi biraz kötü hissedebilirsiniz. Bazı kadınlarda sadece sabah bulantısı (sabah bulantısı), bazılarında ise gün içinde daha sık görülür. Bundan hamilelik hormonu insan koryonik gonadotropin (HCG) sorumludur.
  3. Hamilelik testiniz pozitif.
    Tebrikler, yakında jinekoloğunuzla iletişime geçin ve bir randevu alın.

Erken Gebelik Belirtileri

Hamileliğin en yaygın erken belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • Hafif kanama. Bir çalışma, hamile kadınların %25 kadarında normal adet kanından daha açık renkli hafif veya lekelenme şeklinde yerleşme kanaması yaşadıklarını göstermektedir. Bu genellikle döllenmiş yumurtanın implantasyonu sırasında (döllenmeden yaklaşık 6 ila 12 gün sonra) meydana gelir, ancak gebeliğin ilk 12 haftasında sık görülür.
  • Hassas veya şişmiş göğüsler veya meme uçları. Kadınlar bu belirtiyi gebe kaldıktan 1-2 hafta sonra fark edebilirler. Hormonal değişiklikler göğüslerde ağrıya veya karıncalanma hissine neden olabilir. Göğüsler ayrıca daha büyük veya daha ağır hissedilir.
  • Tükenmişlik hissi. Birçok kadın, hamileliğin erken döneminde kendilerini daha yorgun hisseder çünkü vücutları, hamileliğin sürdürülmesine yardımcı olan ve göğüslerdeki süt üreten bezlerin büyümesini destekleyen progesteron adı verilen hormonu artan miktarlarda üretir. Ayrıca hamilelik sırasında vücut, besinleri fetüse taşımak için daha fazla kan pompalar. Hamile kadınlar gebe kaldıktan 1 hafta sonra bile kendilerini yorgun hissedebilirler.
  • Baş ağrısı. Hormonlardaki ani artış erken gebelikte baş ağrısına neden olabilir.
  • Mide bulantısı ve kusma. Bu belirti gebe kaldıktan sonraki 2 ila 8 hafta arasında herhangi bir zamanda başlayabilir ve gebelik boyunca devam edebilir. Genellikle “sabah bulantısı” olarak anılsa da, aslında günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.
  • Yiyecek istekleri veya isteksizlikleri. Hamilelik boyunca ani istek veya önceden sevilen yiyeceklerin aniden reddedilmesi yaygındır. Bir yiyecek için istek veya isteksizlik hamilelik boyunca devam edebilir veya bu dönemde değişebilir.
  • Ruh hali değişiklikleri. Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler genellikle ani ruh hali değişimlerine neden olur. Bu, hamile kaldıktan sonraki birkaç hafta içinde bile ortaya çıkabilir.
  • Sık idrara çıkma. Mesaneyi daha sık boşaltma ihtiyacı hamilelik boyunca yaygındır. Gebeliğin ilk birkaç haftasında vücut, pelvik bölgeye kan akışını artırarak kadınların daha sık idrara çıkmasına neden olan insan koryonik gonadotropin adı verilen bir hormon üretir.
  • Cildin koyulaşması: Yüzünüzde, boynunuzda ve meme uçlarınızdaki derinin koyulaştığını fark edebilirsiniz. Buna melazma denir ve yaygın bir hamilelik belirtisidir.

Bu semptomların çoğu, doğum kontrol haplarındaki bir değişikliğin sonucu veya stresin etkileri gibi başka durumların belirtileri de olabilir, bu nedenle bunlar her zaman bir kadının hamile olduğu anlamına gelmez. Hamilelik şüpheniz varsa gebelik testi yapmalı ve kadın doğum uzmanı randevu alamalıdırlar.

Hamilelik belirtileri hakkında akılda tutulması gereken diğer bazı noktalar şunlardır:

  • Hamilelik belirtileri, gebelikten 2 hafta kadar erken bir zamanda başlayabilir, ancak gebelikten 4 ila 6 hafta sonrasına kadar fark edilmeyebilir.
  • Hamilelik belirtileri kadından kadına farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda belirtilerin tamamı yaşanabilirken bazılarında sadece birkaçı görülebilir.
  • Hamilelik belirtileri aynı zamanda grip veya mide rahatsızlığı gibi diğer durumların belirtilerine de benzer olabilir. Endişelendiğiniz herhangi bir semptomla karşılaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmak her zaman en iyisidir.

Lütfen unutmayın:  Size olağandışı gelen herhangi bir şey olduğunda, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza kontrol ettirmelisiniz. Hamilelik testi pozitif çıksa bile randevu alın.