İlk Hafta Yaşayabileceğiniz 20 Hamilelik Belirtileri

Gebelik belirtileri: İlk hafta ne olur?

Hamileliğin ilk belirtisi, arka arkaya bir veya daha fazla adet gecikmesidir, ancak birçok kadın adet gecikmesini fark etmeden önce diğer hamilelik belirtilerini yaşar.

Adet gecikmesi her zaman bir kadının hamile olduğu anlamına gelmez. Adet düzensizlikleri yaygındır ve doğum kontrol haplarının kullanımı, diyabet ve polikistik over sendromu gibi durumlar , yeme bozuklukları ve bazı ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlere sahip olabilir. Bir adet gecikmesi varsa, kadınlar hamile olup olmadıklarını veya başka bir sağlık sorunları olup olmadığını öğrenmek için kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

İlk Hafta Erken Hamilelik Belirtileri

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Öncelikle hamile olduğunuzu anlamak için hamilelik belirtilerinin farklı kişilerde farklı zamanlarda ortaya çıkabileceğini unutmamak önemlidir. Bazı kadınlar mümkün olan tüm hamilelik belirtilerini yaşarken, diğerleri hamileliklerinin birkaç haftasına kadar bu belirtilerin çok azını (eğer varsa) yaşarlar. Bununla birlikte, tipik 28 günlük adet döngüsüne dayanan günlere göre kadınların yaşayabileceği ilk hamilelik belirtileri şunlardır:

Beklenilen Adet Tarihinden Sonra Geçen GünHamilelik HaftasıBelirtiler
Gebelik oluşumu: Hormonal değişiklikler ve döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi
3 – 7 gün1 haftaKoku hassasiyeti, göğüslerde hassasiyet ve büyüme, yorgunluk, bazal vücut ısısının yükselmesi: Artan hormon seviyeleri nedeniyle
8 – 13 gün2 haftaYerleşme kanaması (hafif lekelenme), daha kalın servikal mukus: Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi sonucu
14 – 21 gün3 haftaSık idrara çıkma, ruh hali değişimleri, adet gecikmesi: Vücuttaki hormonal değişiklikler ve büyüyen rahim nedeniyle
21 + gün4 haftaDiğer hamilelik belirtileri (mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, yorgunluk): Hormon seviyelerindeki artış ve vücuttaki değişiklikler sonucu

Hamileliğin ilk belirtileri ve en kesin 3 belirtisi nelerdir?

Erken gebelik belirtileri arasında gebe olduğunuzu kesin olarak onaylayan 3 hamilelik belirtisi şunlardır:

  1. Adetiniz gecikti.
    Hamileliğin en kesin işareti. Bazen stres, hormonal dalgalanmalar veya organik bir hastalık suçlanabilir, ancak hamilelik testi yaptırmak daha iyidir.
  2. Mide bulantısı çekiyorsun.
    Gebe kaldıktan sonra birkaç gün kendinizi biraz kötü hissedebilirsiniz. Bazı kadınlarda sadece sabah bulantısı (sabah bulantısı), bazılarında ise gün içinde daha sık görülür. Bundan hamilelik hormonu insan koryonik gonadotropin (HCG) sorumludur.
  3. Hamilelik testiniz pozitif.
    Tebrikler, yakında jinekoloğunuzla iletişime geçin ve bir randevu alın.

Erken Gebelik Belirtileri

hamilelik belirtileri

Hamileliğin en yaygın erken belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • Hafif kanama. Bir çalışma, hamile kadınların %25 kadarında normal adet kanından daha açık renkli hafif veya lekelenme şeklinde yerleşme kanaması yaşadıklarını göstermektedir. Bu genellikle döllenmiş yumurtanın implantasyonu sırasında (döllenmeden yaklaşık 6 ila 12 gün sonra) meydana gelir, ancak gebeliğin ilk 12 haftasında sık görülür.
  • Hassas veya şişmiş göğüsler veya meme uçları. Kadınlar bu belirtiyi gebe kaldıktan 1-2 hafta sonra fark edebilirler. Hormonal değişiklikler göğüslerde ağrıya veya karıncalanma hissine neden olabilir. Göğüsler ayrıca daha büyük veya daha ağır hissedilir.
  • Tükenmişlik hissi. Birçok kadın, hamileliğin erken döneminde kendilerini daha yorgun hisseder çünkü vücutları, hamileliğin sürdürülmesine yardımcı olan ve göğüslerdeki süt üreten bezlerin büyümesini destekleyen progesteron adı verilen hormonu artan miktarlarda üretir. Ayrıca hamilelik sırasında vücut, besinleri fetüse taşımak için daha fazla kan pompalar. Hamile kadınlar gebe kaldıktan 1 hafta sonra bile kendilerini yorgun hissedebilirler.
  • Baş ağrısı. Hormonlardaki ani artış erken gebelikte baş ağrısına neden olabilir.
  • Mide bulantısı ve kusma. Bu belirti gebe kaldıktan sonraki 2 ila 8 hafta arasında herhangi bir zamanda başlayabilir ve gebelik boyunca devam edebilir. Genellikle “sabah bulantısı” olarak anılsa da, aslında günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.
  • Yiyecek istekleri veya isteksizlikleri. Hamilelik boyunca ani istek veya önceden sevilen yiyeceklerin aniden reddedilmesi yaygındır. Bir yiyecek için istek veya isteksizlik hamilelik boyunca devam edebilir veya bu dönemde değişebilir.
  • Ruh hali değişiklikleri. Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler genellikle ani ruh hali değişimlerine neden olur. Bu, hamile kaldıktan sonraki birkaç hafta içinde bile ortaya çıkabilir.
  • Sık idrara çıkma. Mesaneyi daha sık boşaltma ihtiyacı hamilelik boyunca yaygındır. Gebeliğin ilk birkaç haftasında vücut, pelvik bölgeye kan akışını artırarak kadınların daha sık idrara çıkmasına neden olan insan koryonik gonadotropin adı verilen bir hormon üretir.
  • Cildin koyulaşması: Yüzünüzde, boynunuzda ve meme uçlarınızdaki derinin koyulaştığını fark edebilirsiniz. Buna melazma denir ve yaygın bir hamilelik belirtisidir.
  • Kramp: Hamileliğin erken dönemlerinde rahminiz genişlemeye başladığında karnınıza kramplar girebilmektedir. Karnınız büyüdükçe bağlarınız da gerilecektir, ancak hormonlar aynı zamanda kabızlığa veya kramp hissine katkıda bulunan gaz sıkışmasına da neden olabilir.
  • Artan koku alma duyusu: Birçok kadın, koku hassasiyetinin hamileliğin ilk belirtilerinden biri olduğunu bildirmektedir. Aslında kadınların üçte ikisi hamilelik sırasında etraflarındaki kokulara karşı daha duyarlı veya tepkisel hale geliyor. Çoğu zaman, bu artan koku alma duyusu ilk üç aylık dönemde veya sonrasında devam edebilir ve mide bulantısı, yemek yeme isteği veya isteksizliği gibi diğer semptomlara katkıda bulunabilir.
  • Daha kalın ve parlak saçlar
  • Baş dönmesi
  • Şişkinlik
  • Ağzınızda metalik bir tat
  • Kabızlık
  • Sırt ağrısı
  • Servikal mukus değişiklikleri
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Burun tıkanıklığı
  • Lekelenme

Bu semptomların çoğu, doğum kontrol haplarındaki bir değişikliğin sonucu veya stresin etkileri gibi başka durumların belirtileri de olabilir, bu nedenle bunlar her zaman bir kadının hamile olduğu anlamına gelmez. Hamilelik şüpheniz varsa gebelik testi yapmalı ve kadın doğum uzmanı randevu alamalıdırlar.

Hamilelik belirtileri hakkında akılda tutulması gereken diğer bazı noktalar şunlardır:

  • Hamilelik belirtileri, gebelikten 2 hafta kadar erken bir zamanda başlayabilir, ancak gebelikten 4 ila 6 hafta sonrasına kadar fark edilmeyebilir.
  • Hamilelik belirtileri kadından kadına farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda belirtilerin tamamı yaşanabilirken bazılarında sadece birkaçı görülebilir.
  • Hamilelik belirtileri aynı zamanda grip veya mide rahatsızlığı gibi diğer durumların belirtilerine de benzer olabilir. Endişelendiğiniz herhangi bir semptomla karşılaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmak her zaman en iyisidir.

Lütfen unutmayın:  Size olağandışı gelen herhangi bir şey olduğunda, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza kontrol ettirmelisiniz. Hamilelik testi pozitif çıksa bile kadın doğum uzmanından randevu alın.

Hamilelik belirtileri hakkında merak edilenler

Kesin Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kesin gebelik belirtileri arasında adet gecikmesi, pozitif gebelik testi, ultrasonda fetusun görülmesi sayılabilir.

1 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

1 haftalık gebelik çok erken bir dönem olduğundan belirgin belirtiler genellikle yoktur. Ancak, hafif kramp veya lekelenme olabilir.

3 Günlük Hamileliği Nasıl Anlarsınız?

3 gün çok erken bir süreç olduğu için, hamileliği bu aşamada anlamak genellikle mümkün değildir.

Cinsel İlişkiden Kaç Gün Sonra Bebek Rahme Yerleşir?

Döllenme sonrası, embriyo yaklaşık 6-12 gün içinde rahme yerleşir.

Cinsel İlişkiden Kaç Gün Sonra Hamilelik Belirtileri Ortaya Çıkar?

Hamilelik belirtileri genellikle en erken döllenmeden sonraki 2 hafta içinde başlar.

Test Yapmadan Hamile Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet, halsizlik gibi belirtiler hamilelik ihtimaline işaret edebilir, ancak kesin teşhis için test yapılması gerekir.

İçine Boşaldıktan Ne Kadar Süre Sonra Hamile Kalınır?

Döllenme genellikle cinsel ilişkiden hemen sonra gerçekleşebilir, ancak embriyonun rahme yerleşmesi 6-12 gün sürer.

Adet Öncesi Hamile Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Adet öncesi dönemde hamilelik belirtileri, adet semptomlarına benzer olabilir. Bu nedenle adet gecikmesi ve diğer belirtilerle birlikte bir gebelik testi yapmak en doğru yaklaşımdır.

Adet mi Yoksa Gebelik mi?

Eğer adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet, sabah bulantıları gibi belirtiler varsa, bunlar gebelik işareti olabilir. Kesinlik için gebelik testi yapılmalıdır.

Hiç Belirti Olmadan Hamile Kalınır mı?

Bazı kadınlar, hamileliğin ilk haftalarında çok az veya hiç belirti hissetmeyebilir.

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur?

Gebelikte akıntı genellikle hafif ve beyaz renkte olur. Ancak, aşırı akıntı, kötü koku veya rengin değişmesi doktora danışılmasını gerektirebilir.

Beyaz şeffaf akıntı hamilelik belirtisi mi?

Beyaz, süt gibi akıntı, özellikle eğer kokusuz ve kaşıntı veya rahatsızlık yaratmıyorsa, genellikle normal bir vajinal akıntıdır. Bu tür akıntılar, vajinanın doğal bir temizleme işlemi olarak ortaya çıkar ve hormonal değişikliklerle de ilişkilidir. Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle akıntının miktarı ve kıvamı değişebilir. Bu nedenle, beyaz ve hafif sütümsü bir akıntı bazen hamilelik belirtisi olarak kabul edilebilir.