Bartholin Kisti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bartholin kistleri, vajina açıklığının yakınında bulunan bezler bloke edildiğinde oluşabilen mukus dolu keselerdir. Bartholin bezi kistleri enfekte olabilir ve ağrılı, irin dolu apseler oluşturabilir.

  • Bartholin kistleri genellikle ağrısızdır, ancak büyükse baskı veya ağrıya neden olabilir ve oturmayı, yürümeyi ve cinsel aktiviteyi engelleyebilir.
  • Kistler enfekte olabilir ve ağrılı bir apse oluşturabilir.
  • Jinekoloğunuz genellikle pelvik muayene sırasında kisti görebilir veya hissedebilir.
  • Jinekoloğunuz , kistin sıvıyı dışarıya tahliye etmesi için kalıcı bir açıklık oluşturabilir veya kisti cerrahi olarak çıkarabilirler.

Bartholin bezleri vulvada yer alan çok küçük, yuvarlak bezlerdir (vajinaya açılan ağzın etrafındaki labia ve diğer dokulardan oluşur). Vulvanın her iki tarafında gelişebilirler. Cildin derinliklerinde bulundukları için normalde hissedilemezler. Bu bezler, cinsel aktivite sırasında kayganlaşma için sıvı sağlamaya yardımcı olur.

Bartholin bezine giden kanal tıkanırsa, bez mukusla dolar ve genişler. Sonuç bir kisttir. Bu kistler kadınların yaklaşık %2’sinde, genellikle 20’li yaşlarda gelişir. Kistler enfekte olabilir ve apse (irinle dolu kapalı bir alan) oluşturabilir. Kadınlar yaşlandıkça kist ve apse olma olasılıkları azalır.

Tipik olarak, tıkanıklığın nedeni bilinmemektedir. Nadiren, kistler belsoğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonla enfekte olabilir .

Çok nadiren Bartholin bezlerinde kanser oluşabilmektedir.

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çoğu Bartholin kisti herhangi bir belirtiye neden olmaz. Kadınlar vajina açıklığının yakınında ağrısız bir yumru fark edebilir ve bu da vulvanın orantısız görünmesine neden olur.

Kistler büyürse tahrişe, baskıya ve/veya ağrıya neden olabilirler. Oturmayı, yürümeyi veya cinsel aktiviteyi engelleyebilirler.

Kist enfekte olursa (apse oluşturur), şiddetli ağrıya ve bazen ateşe neden olur. Apseler dokunulamayacak kadar hassastır. Üstlerindeki cilt kırmızı görünür. Ve

Apse üzerindeki cilt ve derinin altındaki dokular enfekte olabilir. selülit adı verilen bir enfeksiyon . Selülit gelişirse, etkilenen bölge kırmızı ve hassas görünür. Kadınlarda vajinal akıntı olabilir.

Bartholin Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

  • Vulva muayenesi
  • Bazen biyopsi

Bir kadın aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmelidir:

  • Bölgeyi sıcak suya (küvet veya oturma banyosunda) birkaç gün batırdıktan sonra kist büyümeye devam eder veya devam eder.
  • Kist ağrılıdır (sıklıkla bir apseye işaret eder).
  • Ateş gelişir.
  • Kist yürümeyi veya oturmayı engeller.
  • Kadın 40 yaşın üzerinde.

Jinekoloğunuz, bir Bartholin kistini teşhis etmek için vulvayı inceler. bartholin kisti bir kadının fark edebileceği veya semptomların gelişebileceği kadar büyükse, jinekoloğunuz pelvik muayene sırasında kisti görebilir veya hissedebilir. Jinekologlar genellikle görünüşünden enfekte olup olmadığını anlayabilirler. Bir akıntı varsa, doktorlar cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da dahil olmak üzere diğer enfeksiyonlar için test edilmek üzere bir örnek gönderebilir. Bir apse geliştiyse, doktorlar ayrıca apseden sıvı kültürü de yaparlar.

Bartholin bezlerinde kanser çok nadiren gelişmesine rağmen, özellikle kadın 40 yaşın üzerindeyse jinekoloğunuz kistten bir örnek alarak mikroskop altında inceleyebilir (biyopsi).

Bartholin Kistlerinin Tedavisi

  • Alanı ılık suda ıslatmak
  • Apseler için, onları boşaltma prosedürü
  • Bartholin bezi kisti ciddi semptomlara neden oluyorsa veya 40 yaş üstü kadınlarda ortaya çıkıyorsa ameliyat

Tedaviden bağımsız olarak kistler bazen tekrar eder. Eğer yaparlarsa, Bartholin bezinin tamamı çıkarılabilir.

40 yaş altı kadınlarda bartholin kisti tedavisi

Bir Bartholin bezi kisti çok az ağrıya neden oluyorsa veya hiç ağrı yapmıyorsa, 40 yaşın altındaki kadınlar bunu kendileri tedavi edebilir. Bir oturma banyosu kullanabilir veya bir küvette birkaç santim ılık suya dalabilirler. Islatmalar 10 ila 15 dakika sürmeli ve günde 2 kez yapılmalıdır. Bazen kistler böyle bir tedaviden birkaç gün sonra kaybolur. Tedavi etkisiz ise, kadınlar bir doktora görünmelidir.

40 yaşın altındaki kadınlarda, kistler yalnızca semptomlara neden olduklarında tedavi gerektirir. Bir kistin boşaltılması genellikle etkisizdir çünkü kistler sıklıkla tekrar eder. Bu nedenle, bezin kanalından vulva yüzeyine kalıcı bir açıklık yapmak için ameliyat yapılabilir. Daha sonra kist tekrar gelişirse dışarı akabilir. Bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik enjekte edildikten sonra, aşağıdaki prosedürlerden biri yapılabilir:

  • Kateter yerleştirilmesi: Kistin içine küçük bir balon uçlu tüp (kateter) yerleştirilebilmesi için kiste küçük bir kesi yapılır. Yerine yerleştirildikten sonra balon şişirilir ve kalıcı bir açıklık oluşabilmesi için kateter 4 ila 6 hafta orada bırakılır. Kateter muayenehanede takılır ve çıkarılır. Cinsel aktivite rahatsız edici olsa da, bir kadın kateter yerindeyken normal aktivitelerini yapabilir.
  • Marsupiyalizasyon: Doktorlar kist içinde küçük bir kesi yapar ve kistin iç kenarlarını vulva yüzeyine diker. Marsupialization, kistin gerektiği gibi boşaltılabilmesi için kist içinde kalıcı bir açıklık oluşturur. Bu prosedür bir ameliyathanede yapılır. Bazen genel anestezi gerekir.

Bu işlemlerden sonra kadınlarda birkaç hafta akıntı olabilir. Genellikle tek gereken külot astarları giymektir. Günde birkaç kez oturma banyosu yapmak, herhangi bir rahatsızlığı gidermeye ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Bir kist tekrarlarsa, cerrahi olarak çıkarılabilir. Bu prosedür bir ameliyathanede yapılır.

40 yaş ve üstü kadınlarda bartholin kisti tedavisi

40 yaş ve üzerindeki kadınlarda Bartholin bezi kistleri, yıllardır var olan ve görünümü değişmeyenler dışında tüm Bartholin bezi kistleri tedavi edilmelidir.

Tedavi içerir

  • Tüm kistin cerrahi olarak çıkarılması
  • Kanser testi yapmak için kistin bir kısmının çıkarılması, ardından kistin kesilip çıkarılması

Bartholin Apse Tedavisi

Bir apse için ilk tedavi, apse içine küçük bir kesi yapılmasını ve apseyi boşaltmak için içine bir kateter yerleştirilmesini içerir. Apse boşaltıldıktan sonra tekrar dolarsa, apsenin yeniden dolmasını önlemek için kalıcı bir açıklık oluşturan marsupiyalizasyon yapılabilir.

Bazen apseler de antibiyotiklerle tedavi edilir.

Selülit gelişirse apsenin boşaltılmasına ek olarak 1 hafta süreyle ağızdan antibiyotik verilir. Bir kadının ne kadar hasta olduğuna bağlı olarak hastaneye kaldırılması gerekebilir.