Boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısı nasıl geçer?


Boğaz ağrısı, boğazda tahrişe veya iltihaplanmaya bağlı olarak oluşan bir ağrıdır. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, grip, tonsilit, farenjit, laringit, reflü gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Boğaz ağrısının tedavisi, ağrının nedenine göre değişir. Boğaz ağrısı genellikle kendi kendine geçer. Ancak, ağrı şiddetli ise veya birkaç gün içinde geçmezse, bir doktora görünmek gerekir.

Boğaz ağrısı nasıl teşhis edilir?

Çoğu durumda doktorlar,  streptokok bakterilerini saptamak için basit bir test kullanır. Doktor, bir salgı örneği almak için boğazın arkasına steril bir pamuklu çubuk sürer ve örneği test için bir laboratuvara gönderir. Birçok klinik, hızlı bir antijen testi ile test sonucunu birkaç dakika içinde alabilen bir laboratuvarla donatılmıştır. Bununla birlikte, boğaz kültürü adı verilen ikinci ve genellikle daha güvenilir bir test bazen dış laboratuvara gönderilir ve bu test 24 ila 48 saat içinde sonuç verir.

Hızlı antijen testleri, streptokok bakterilerini hızlı bir şekilde tespit edebilmelerine rağmen, o kadar hassas değildir. Bu nedenle, antijen testi negatif çıkarsa, doktor streptokoku test etmek için bir laboratuvara boğaz kültürü gönderebilir.

Bazı durumlarda, doktorlar streptokok bakterilerini saptamak için moleküler bir test kullanabilir. Bu testte doktor, salgı örneği almak için boğazın arkasından steril bir pamuklu çubukla geçer. Numune bir laboratuvarda test edilir. Sizin veya çocuğunuzun doktoru birkaç dakika içinde doğru sonuçlara ulaşabilir.

Boğaz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Antibiyotikler viral bir enfeksiyonu tedavi etmeye yardımcı olmaz.

Ağrıyı ve ateşi azaltmak için birçok kişi asetaminofen (Tylenol, diğerleri) veya diğer hafif ağrı kesicilere yönelir.

Semptomları hafifletmek için çocuğunuza asetaminofen veya ibuprofen gibi bebekler veya çocuklar için tasarlanmış reçetesiz ağrı kesici ilaçlar vermeyi düşünün.

Çocuklara veya gençlere asla aspirin vermeyin çünkü bu, karaciğer ve beyinde şişmeye neden olan nadir fakat potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan Reye sendromuna neden olabilmektedir.

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisi

Sizin veya çocuğunuzun boğaz ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon neden oluyorsa, doktorunuz veya çocuk doktorunuz size antibiyotik yazacaktır.

Siz veya çocuğunuz, semptomlar ortadan kalksa bile, reçete edilen antibiyotik dozunun tamamını almalısınız. Tüm ilaçları belirtilen şekilde kullanmamak, enfeksiyonun kötüleşmesine veya vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir.

Boğaz ağrısını tedavi etmek için tam antibiyotik dozunu tamamlamamak, çocuğun romatizmal ateş veya ciddi böbrek iltihabı riskini artırabilir.

Bir dozu unutursanız ne yapacağınız konusunda doktorunuzla veya eczacınızla konuşun.

Diğer tedaviler

Boğaz ağrısı, viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan başka bir durumun belirtisiyse, tanıya bağlı olarak muhtemelen başka tedaviler de dikkate alınacaktır.

Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Eğer boğaz ağrınızın altında yatan herhangi bir enfeksiyon yoksa, ilaç kullanmaya gerek kalmadan, evde deneyebileceğiniz bir dizi doğal yöntem ile ağrıyı hafifletmek mümkün olabilir. Boğaz ağrınıza iyi gelecek evde uygulanabilecek yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi çiçeği gibi şifalı bitkilerden yapılan bitki çaylarını tüketmek
  • Boğazın kurumasını önlemek ve yumuşatmak için bol miktarda su içmek
  • Ağrıyı hafifletmek için ılık tuzlu su gargara yapmak
  • Boğazı rahatlatmak amacıyla sıcak suya limon ve bal ekleyip içmek
  • Boğaz pastilleri kullanarak ağız ve boğazdaki kuruluğu gidermek
  • Elma sirkesi ile gargara yaparak boğazdaki bakterileri temizlemek
  • Çemen otu çayı içerek boğazdaki mukusu azaltmak
  • Meyan kökünü çiğnemek ya da suyla karıştırarak gargara yapmak
  • İmmün sistemini desteklemek için sarımsaklı tavuk suyu çorbası tüketmek
  • Buhar tedavisi veya nemli bir ortam sağlayarak solunum yollarını rahatlatmak
  • Gece boyunca oda havasını nemlendirmek için nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak
  • Vücudun kendini iyileştirebilmesi için yeterli dinlenme sağlamak

Bu yöntemler, boğaz ağrısını hafifletmeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir, ancak eğer ağrı şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa, tıbbi bir değerlendirme ve tedavi için bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.

Alternatif Tıp (Doğal Çözümler)

Boğaz ağrısını yatıştırmak için yaygın olarak birkaç alternatif tedavi kullanılsa da, neyin işe yaradığına dair kanıtlar sınırlıdır. Siz veya çocuğunuzun bakteriyel bir enfeksiyon için antibiyotiğe ihtiyacı varsa, yalnızca alternatif tedavilere güvenmeyin.

Reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilecekleri ve çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ve belirli sağlık sorunları olan kişiler için güvenli olmayabilecekleri için herhangi bir bitkisel ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Boğaz ağrısına iyi gelen bitkisel veya alternatif ürünler yaygın olarak rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Boğaz ağrısını hafifletmek için kullanabileceğiniz bazı doğal ilaçlar şunlardır:

  • Zencefil çayı: Zencefil, anti-enflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Bir fincan kaynar suya bir parça zencefil ekleyin ve 10 dakika demleyin.
  • Bal ve limon: Bal, boğazı yumuşatmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bal ve limon karışımını günde birkaç kez tüketin.
  • Ihlamur çayı: Ihlamur çayı, boğazdaki tahrişi azaltmaya yardımcı olur.
  • Papatya çayı: Papatya çayı, boğazı rahatlatmaya yardımcı olur. Papatya çayı, aynı zamanda doğal bir kayganlaştırıcı görevi görebilir, bu nedenle sesiniz kısıksa ve konuşmakta güçlük çekiyorsanız, bu sizin en iyi seçeneğiniz olabilir.
  • Ahududu ve nane çayı: Ağrıyı hafifletmek ve iltihaplanmayı azaltmak için harika seçeneklerdir.
  • Tuzlu su ve bal gibi, limon da boğaz ağrısı için harikadır çünkü mukusun parçalanmasına yardımcı olur ve ağrıyı azaltır.
  • Kaygan karaağaç
  • Meyan kökü
  • Hatmi kökü

Boğaz ağrısı için aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmeniz gerekir:

  • Ağrı şiddetli ise veya birkaç gün içinde geçmezse.
  • Ağrıya ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa.
  • Ağrı, yutkunmayı zorlaştırıyorsa.
  • Boğazda şişlik veya kızarıklık varsa.
  • Boğazda beyaz veya sarı bir kaplama varsa.
  • Boğaz ağrısına nefes darlığı veya göğüs ağrısı eşlik ediyorsa.
Boğaz ağrısı için evde ne yapmalı?

Limonlu sıcak çayı veya biraz sıcak çorbayı deneyin.
Pastiller veya sert şekerlerle boğazınızı nemli tutun.
Ilık tuzlu su ile gargara yapın veya buz parçaları kullanın.
Soğuk sıvılar veya dondurmalar ağrıyı uyuşturabilir. 
Boğaz spreyleri ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler de yardımcı olabilir.
Havanın fazla kurumasını önlemek için özellikle uyurken nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanın.