Gebelikte Astım ve Tedavinin Önemi

Gebeliğin astım üzerindeki etkisi değişiklik gösterir. Hastalığın kötüleşmesi iyileşmeden biraz daha yaygındır, ancak çoğu hamile kadın ciddi astım atakları yaşamaz.

Astımın gebelik üzerindeki etkisi de değişkenlik göstermektedir. Ancak astım şiddetliyse ve kötü bir şekilde kontrol ediliyorsa, aşağıdakilere sahip olma riskini artırır:

  • Erken (erken) doğum
  • Preeklampsi (hamilelik sırasında ortaya çıkan bir tür yüksek tansiyon)
  • Beklendiği kadar büyümeyebilecek bir fetüs ( gebelik yaşına göre küçük )
  • Sezaryen doğum
  • Hamile kadınlarda ölüm dahil komplikasyonlar

Gebelikte Astım Tedavisi

  • İnhale bronkodilatörler ve kortikosteroidler

Astım hamilelik sırasında değişebileceğinden, doktorlar astımı olan kadınlardan nefeslerini daha sık izlemek için bir tepe akış ölçer kullanmalarını isteyebilir. Astımı olan hamile kadınlar, tedavinin gerektiği gibi ayarlanabilmesi için doktorlarını düzenli olarak görmelidir. Astımın iyi bir şekilde kontrol altına alınması önemlidir. Yetersiz tedavi ciddi sorunlara neden olabilir.

Hamilelik sırasında inhale bronkodilatörler (albuterol gibi) ve inhale kortikosteroidler (budesonid gibi) kullanılabilir. Solunduğunda, ilaçlar esas olarak akciğerleri etkiler ve ağızdan alındıklarına göre tüm vücudu ve fetüsü etkileme olasılığı daha düşüktür. Teofilin (ağızdan alınır) genellikle hamilelik sırasında kullanılmaz.

Ağızdan alınan kortikosteroidler, yalnızca diğer tedaviler etkisiz olduğunda kullanılır. Astım aniden kötüleşirse, kadınlara 24 ila 48 saat intravenöz, ardından ağız yoluyla bir kortikosteroid verilir.

Grip mevsiminde influenza (grip) virüsüne karşı aşı olmak astımlı gebeler için özellikle önemlidir.

Astımı olan gebeler için grip aşısının grip mevsiminde yapılması çok önemlidir.