Gebelikte Kilo Alımı Hesaplama, Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Gebelikte kilo alımı hesaplama aracı, boyunuz ve gebelik öncesi kilonuzu temel alarak, gebelik süresince almanız gereken ideal kiloyu BMI (vücut kitle indeksi) göre hesaplar. Bu araç, haftalık kilo alımınızı belirleyerek, size özel gebelikte haftalık kilo alımı tablosu sunar. Gebelikte kilo alımı hesaplaması yaparken eğer ikiz gebeliğiniz varsa, “ikizlere hamileyim” seçeneğini seçmeyi unutmayın.

Gebelikte Kilo Alımı Hesaplama Aracı

Hamilelik sırasında kilo alımı, sürecin normal ve sağlıklı bir parçasıdır. Kazandığınız kilo miktarı hamilelik öncesi kilonuza, aktivite seviyenize ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişecektir.

Araştırmalar, kadınların hamilelik sırasında 11-15 kilo almasını önermektedir. Hamilelikten önce zayıf olan kadınların daha fazla kilo alması gerekebilirken, fazla kilolu veya obez olan kadınların daha az kilo alması gerekebilir.

Hamilelik sırasında aldığınız kilo, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerden oluşur:

  • Bebek: Bebeğin ağırlığı yaklaşık 3,5 ila 4 kilo arasındadır.
  • Plasenta: Plasenta, hamilelik sırasında bebeğe oksijen ve besin sağlayan organdır. Yaklaşık 500 gram ağırlığındadır.
  • Amniyotik sıvı: Amniyon sıvısı, anne karnındaki bebeği çevreler. Yaklaşık 900 gram ağırlığında.
  • Artan kan hacmi: Hamilelik sırasında kan hacminiz yaklaşık %50 artar. Bu ekstra kan, bebeği ve plasentayı desteklemek için gereklidir. Yaklaşık 1,8 kilo ağırlığında.
  • Göğüs dokusu: Göğüs dokunuzun boyutu hamilelik sırasında emzirmeye hazırlanırken artar. Yaklaşık 900 gram ağırlığında.
  • Yağ depoları: Emzirmenize yardımcı olmak ve bebek doğduktan sonra enerji sağlamak için hamilelik sırasında da biraz yağ depolayacaksınız. Depoladığınız yağ miktarı kişisel ihtiyaçlarınıza göre değişir.

Hamilelikte yavaş yavaş kilo almak önemlidir. Çok fazla kilo almak, gestasyonel diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları riskinizi artırabilir. Düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riskinizi artırabileceğinden, çok az kilo almak da sorun olabilir.

Gebelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Gebeliğin ilk üç ayında genellikle toplamda yaklaşık 1 kilogram ağırlık kazanmak yeterlidir. Bu dönemde, sabah bulantıları ve iştah değişiklikleri nedeniyle kilo alımı daha az olabilir. Gebeliğin ilerleyen aylarında, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde, ayda yaklaşık 1,5 kilogram kilo alımı normal kabul edilir. Daha yakın bir takip için, haftalık kilo ölçümleri yapılabilir. Sağlıklı bir gebelikte haftalık kilo artışının ortalama 400 gramı geçmemesi önerilir.

doğum öncesi vitamin kullanımı

Doğum öncesi vitaminler nelerdir?

Prenatal Vitaminler Nelerdir? Doğum öncesi vitaminler, hamile kadınların sağlıklı bir hamilelik için gerekli vitamin ve mineralleri vücutlarına vermeleri için yapılan takviyelerdir . Doktorunuz, hamileliğinizi planlamaya … Read more
Gebelikte yasaklı besinler

Hamilelikte yenmemesi gereken besinler nelerdir?

Hamilelik sırasında kaçınılması gereken yiyecekler Sağlığınızı veya bebeğinizi fark edebileceğinizden daha fazla gıda etkileyebilir. Bebeğiniz için en iyisini istersiniz. Ancak hamilelik sırasında kaçınılması gereken yiyecekleri … Read more
Hamilelikte beslenme önerileri

Hamilelikte Beslenme Temelleri

Gebelik diyetinde neler olmalı? Hamilelik sırasında sağlıklı bir diyet yemek, kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Sonuçta, yediğiniz yiyecekler bebeğinizin ana beslenme kaynağıdır. Bebeğinizin … Read more
hamilelikte diyet ve beslenme

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı ?

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? Beslenme ve Diyetetik Akademisi, hamilelik sırasında sağlıklı bir yaşam tarzının aşağıdaki temel bileşenlerini önermektedir: Uygun kilo alımı Dengeli beslenme Düzenli egzersiz … Read more