Menopoz Nedir?
Menopoz, bir kadının son adet döneminden 12 ay sonra bir zaman noktasıdır. Kadınların aylık döngülerinde, sıcak basmalarında veya diğer semptomlarında değişiklikler olabileceği bu noktaya kadar geçen yıllara menopoz geçişi veya perimenopoz denir.
Menopoz geçişi en sık 45 ila 55 yaşları arasında başlar. Genellikle yaklaşık yedi yıl sürer ancak 14 yıla kadar uzayabilir. Süre, sigara içme, başlama yaşı, ırk ve etnik köken gibi yaşam tarzı faktörlerine bağlı olabilir. Perimenopoz sırasında, vücudun yumurtalıklar tarafından ürettiği iki hormon olan östrojen ve progesteron üretimi büyük ölçüde değişir.
Menopoz geçişi her kadını benzersiz ve çeşitli şekillerde etkiler. Vücut enerjiyi farklı kullanmaya başlar, yağ hücreleri değişir ve kadınlar daha kolay kilo alabilir. Kemik veya kalp sağlığınızda, vücut şeklinizde ve kompozisyonunuzda veya fiziksel işlevinizde değişiklikler yaşayabilirsiniz.
Menopoz muyum?
Menopoz sırasında sık görülen semptomlarınız varsa, doktorunuz sorunlarınıza gerçekten menopoz geçişi olup olmadığını belirlemek için yaşınız, semptomlarınız ve aile geçmişiniz hakkında sorular sorabilir. Bazı durumlarda doktorunuz, yaşadığınız değişikliklerin diğer nedenlerini ekarte etmek için folikül uyarıcı hormon (FSH) ve östradiol (E2) seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi önerebilir.
Menopoz geçişi yaygın olarak "menopoz" olarak adlandırılsa da, gerçek menopoz, bir kadının son adet döneminden bir yıl sonrasına kadar gerçekleşmez. Bu nedenle hamile kalmak istemeyen bir kadın, son adet döneminden sonra en az 12 ay boyunca doğum kontrolünü kullanmaya devam etmelidir.
Menopoz, hormon üreten yumurtalıkların histerektomi veya cerrahi olarak çıkarılmasıyla da tetiklenebilir. Rahminizi veya yumurtalıklarınızı almak için ameliyat oluyorsanız ve hormon almıyorsanız, hemen menopoz semptomları yaşayacaksınız.
Menopozdan sonra kadınlar postmenopoza girerler. Menopoz sonrası kadınlar, kalp hastalığına ve osteoporoza karşı daha savunmasızdır . Bu süre zarfında sağlıklı beslenmeye devam etmek , aktif olmak ve optimal kemik sağlığı için yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olmak önemlidir.
Menopoz belirtileri ve semptomları nelerdir?
Östrojen, bir kadının vücudunun birçok yerinde kullanılır. Östrojen seviyeleri azaldıkça, çeşitli semptomlarınız olabilir. Birçok kadın, kafeinden kaçınmak veya portatif bir vantilatör taşımak gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilecek hafif semptomlar yaşar. Bazı kadınlar hiç tedavi gerektirmez, ancak diğerleri için semptomlar daha şiddetli olabilir. Semptomların şiddeti dünya çapında, ırk ve etnik kökene göre büyük ölçüde değişir.
Bazıları doğrudan menopozla ilgili olmaktan ziyade yaşlanmanın bir parçası olabilir.
Adet dönemleriniz artık düzenli olmayabilir. İlk fark ettiğiniz şey adet düzensizliği olabilir. Daha kısa veya daha uzun süreli olabilirler. Normalden daha fazla veya daha az kanamanız olabilir. Bunların hepsi normal değişikliklerdir, ancak bir sorun olmadığından emin olmak için aşağıdaki menopoz belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza görünün:
- Adet dönemleriniz birbirine çok yakın olur.
- Ağır kanamanız var.
- Lekelenmeniz var.
- Adet dönemleriniz bir haftadan fazla sürer.
- Adetleriniz bir yıldan fazla bir süre kanamadan sonra devam eder.
Orta yaşta fark edebileceğiniz en yaygın menopoz belirtileri şunlardır;
- Sıcak basması. Birçok kadın, menopozdan sonra uzun yıllar sürebilen sıcak basması yaşar. Değişen östrojen seviyeleri ile ilgili olabilirler. Sıcak basması, vücudunuzun üst kısmında veya tümünde ani bir sıcaklık hissidir. Yüzünüz ve boynunuz kızarabilir. Göğsünüzde, sırtınızda ve kollarınızda kırmızı lekeler görünebilir. Ağır terleme ve soğuk titreme takip edebilir. Sıcak basmalar çok hafif veya sizi uyandıracak kadar güçlü olabilir (gece terlemesi olarak adlandırılır). Çoğu sıcak basması 30 saniye ile 10 dakika arasında sürer. Saatte birkaç kez, günde birkaç kez veya haftada bir veya iki kez olabilirler.
- Mesane kontrol kaybı (inkontinans). Mesane kontrolünün kaybına inkontinans denir. Aniden idrara çıkma dürtüsü olabilir veya egzersiz, hapşırma veya gülme sırasında idrar sızabilir. İnkontinans tedavisinde ilk adım bir doktora görünmektir. Mesane enfeksiyonları orta yaşta da ortaya çıkabilir.
- Uyku bozuklukları. Orta yaş civarında, bazı kadınlar iyi bir gece uykusu çekmekte zorlanırlar . Belki kolayca uyuyamıyorsun ya da çok erken uyanıyorsun. Gece terlemeleri sizi uyandırabilir. Ve gece uyanırsanız, tekrar uykuya dalmakta zorluk çekebilirsiniz.
- Vajinal kuruluk ve cinsel isteksizlik. Menopozdan sonra vajina daha kuru hale gelebilir ve bu da cinsel ilişkiyi rahatsız edebilir. Daha az ilgi duyabilir veya daha özgür ve seksi hissedebilirsiniz çünkü regl olmadan geçen tam bir yılın ardından artık hamile kalamazsınız. Ancak yine de bel soğukluğu veya HIV/AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar için risk altında olabilirsiniz . Birden fazla kişiyle veya başkalarıyla cinsel ilişkide bulunan biriyle, cinsel ilişkiye girerseniz, cinsel yolla bulaşan hastalık riskiniz artar. Eğer öyleyse, her seks yaptığınızda eşinizin prezervatif kullandığından emin olun.
- Ruh hali değişiklikleri. Menopoz döneminde daha karamsar veya daha sinirli hissedebilirsiniz. Stres, büyüyen çocuklar veya yaşlanan ebeveynler gibi aile değişiklikleri, depresyon öyküsü veya yorgun hissetme bu ruh hali değişikliklerine neden olabilir.
- Kilo değişiklikleri. Beliniz büyüyebilir. Kas kaybedebilir ve yağ kazanabilirsiniz. Cildiniz daha ince hale gelebilir. Hafıza problemleriniz olabilir ve eklemleriniz ve kaslarınız sert ve ağrılı hissedebilir. Araştırmacılar, bu tür değişiklikleri ve bunların hormonlarla ve yaşlanmayla olan ilişkisini araştırıyorlar .
Ek olarak, bazı kadınlar için semptomlar ağrı ve sızı , baş ağrısı ve kalp çarpıntısını içerebilir. Bir doktorla takip edin. Menopoz semptomları değişen hormon düzeylerinden kaynaklanabileceğinden, kadınların semptomları ne sıklıkta yaşayacağı ve ne kadar şiddetli olacağı tahmin edilemez.
Menopoz semptomlarını tedavi etmek: Benim için doğru olan nedir?
Menopoz geçişi semptomlarının tedavi edilip edilmeyeceğine ve nasıl tedavi edileceğine karar vermek karmaşık ve kişisel olabilir. Yaşadığınız menopoz belirtileri , aile ve tıbbi geçmişinizi ve tercihlerinizi doktorunuzla konuşun. Neye karar verirseniz verin, tedavi planınız hakkında konuşmak ve yapmak istediğiniz değişiklikleri görüşmek için her yıl doktorunuza görünün.