uyuz belirtileri nelerdir

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Nedir?

Uyuz hastalığı 0,3 ila 0,5 mm boyutunda gözle görülemeyen bir akarın neden olduğu kolayca yayılan bir deri hastalığıdır. Bu akarlar dişilerin yaklaşık dört ila sekiz haftalık yaşamları boyunca günde birkaç yumurta bırakarak çoğalır ve insan derisinde tüneller oluşturarak yaşam bulur, hastalığa neden olurlar. 

Uyuz Hastalığı Neden Olur?

Hastalık dünya çapında her ırktan ve yaştan insan arasında bulunmaktadır.

Uyuz akarına sahip bir kişiyle ten teması ve yakın temasta olan kişiler arasında kolayca yayılmaktadır. Bu nedenle aile bireylerinin sıklıkla etkilendiği görülür.
Uyuz salgınları en çok huzurevlerinde, üniversite yurtlarında ve gündüz bakım merkezlerinde yaygındır.

Uyuz hastalığına neden olan akarlar deriyi delip yumurtlarlar. Bu, kurşun kalem işaretine benzeyen bir delik oluşturur. 21 gün sonra yumurtalar çatlar. Kaşıntılı döküntü, akarlara karşı alerjik bir tepkidir .

Evcil hayvanlar ve hayvanlar insan uyuzunu yaymaz. Uyuzun yüzme havuzlarından yayılması da pek olası değildir. Giysiler veya yatak takımları yoluyla yayılması zordur.

Zayıf bağışıklık sistemine sahip olan insanların daha fazla etkilendiği bilinmektedir.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

İlk belirtiler ne zaman ortaya çıkıyor?

Klasik uyuz semptomları genellikle parazitlerin bulaşmasından iki ila beş hafta sonrasına kadar ortaya çıkmaz. Bağışıklık sisteminin akarlara karşı belirli bir savunma reaksiyonu geliştirmesi için gereken süre budur. Hastalığın sonraki dönemlerinde, semptomların ortaya çıkması sadece birkaç gün sürer. Etkilenenler, semptomlar ortaya çıkmadan önce bile uyuzu bulaştırırlar.

Hangi cilt bölgeleri uyuzdan etkilenmektedir?

Uyuz akarları, cildin üst tabakasının ince olduğu özellikle sıcak cilt bölgelerini tercih eder. Derideki iltihap ve değişiklikler bu nedenle el ve ayak parmakları arasında, koltuk altlarında, göbek veya areola bölgesinde, ayak bilekleri ve ayakların iç kenarlarında ve genital bölgede meydana gelmektedir.

Genellikle baş, boyun ve sırt uyuzdan etkilenmez. Bununla birlikte, bebeklerde ve küçük çocuklarda uyuz, saçlı kafa derisi ile el ve ayakların avuç içlerinde de görülür.

Uyuz  belirtileri bunları içerir:

  • Daha sık geceleri görülen şiddetli kaşıntı.
  • Genellikle el ve ayak parmakları arasında, bileklerin alt kısmında, koltuk altlarında, göğüslerde ve kalçalarda görülen deri döküntüsü.
  • Deride kaşınma ve kazıma nedeniyle oluşan lezyonların varlığı.
  • Sıcak duş ile beraber artış gösteren kaşıntı.
  • Ciltte oluk şeklinde ince çizgiler.
  • Ellerin avuçlarında ve ayak tabanlarında yaralarla birlikte döküntüler görülür.
  • Uyuz hastalığı, kabuklu uyuzu olan kişiler dışında yüzü etkilemez.

Uyuz hastalığı nasıl bulaşır? 

Hastalık esas olarak kişiden kişiye cilt teması yoluyla bulaşır. Bununla birlikte, enfekte olmak için, temasın yeterince uzun bir süre boyunca gerçekleşmesi gerekir. El sıkışmak gibi kısa dokunuşlar genellikle uyuz bulaşması için yeterli değildir. Akarlar genellikle eşlerle veya ebeveynler ile çocuklar arasında yoğun fiziksel temas yoluyla bulaşır.

Uyuz akarları, insan konakçıları olmadan yalnızca nispeten kısa bir süre hayatta kalabildikleri için, battaniyeler veya giysiler yoluyla bulaşma mümkündür, ancak daha az yaygındır.

Uyuz, özellikle çok sayıda insanın küçük bir alanda yaşadığı veya uzun süre bir arada bulunduğu yerlerde kolayca yayılmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflamışsa, örneğin yaşlı insanlarda uyuza yakalanma riski de vardır. Ancak uyuz bazen hasta ve bakım personeli arasındaki yakın fiziksel temas nedeniyle hastanelerde veya bakım evlerinde de görülür.

Uyuzun ne kadar yaygın meydana geldiği, nüfus yoğunluğu, tıbbi bakım ve insanların sağlığı gibi faktörlere bağlıdır. Uyuz akarlarının istilası direkt olarak kötü kişisel hijyen anlamına gelmez. Uyuz enfeksiyonu, kişisel hijyene dikkat edilse de ortaya çıkabilir.

Hangi Testler Yapılır?

Yapılabilecek testler bazı testler:

Mikroskop altında incelemek üzere akarları, yumurtalarını veya dışkılarını çıkarmak için deriden sürüntü alınır.
Bazı durumlarda cilt biyopsisi yapılmaktadır.

Uyuz Hastalığı Tedavisi

EVDE BAKIM

Tedaviden önce giysileri, iç çamaşırları, havluları, yatak takımlarını ve pijamaları sıcak suda yıkayın ve 60°C veya daha yüksek sıcaklıkta kurutun. Kuru temizleme de işe yarıyor. Geleneksel temizleme veya kuru temizleme yapamıyorsanız giyisilerinizi en az 72 saat vücuttan uzak tutun. Sonuç olarak, akarlar vücuttan uzak tutulduklarında ölürler.

Kaşıntıyı gidermek için kalamin losyonu kullanın veya soğuk suyla duş alın.
Doktorunuz çok kötü kaşıntı için tavsiye ederse, oral bir antihistamin ilacı alın.

Doktorunuz Tarafından Reçete Edilen İlaçlar

Uyuz belirtileri gösteren enfekte kişilerin tüm ailesi veya cinsel partnerleri, uyuz hastalığı belirtileri göstermeseler de tedavi edilmelidirler.

Uyuz tedavisi için sağlayıcı tarafından reçete edilen kremlere ihtiyaç vardır.

  • En sık kullanılan krem ​​%5 permetrindir.
  • Diğer kremler benzil benzoat, petrol jölesi kükürt ve krotamiton içerir.

İlacı tüm vücuda uygulayın. Tedavi normalde 1 hafta içinde tekrarlanır.

Tedavisi zor vakalar için, doktorunuz tarafından ivermektin adı verilen bir ilaç da reçete edillir. Tedaviye başladıktan sonra kaşıntı 2 hafta veya daha uzun süre devam ettiği görülmektedir. Doktorun tedavi planını takip ederseniz ortadan kalkacaktır.

Uyuz vakalarının çoğu, uzun vadeli sorunlar olmadan tedavi edilmektedir. Çok fazla pullanma veya kabuklanma olan ciddi bir vaka, kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösterir.