Hamilelik Nasıl Oluşur?

Gebelik Nasıl Oluşur?

Hamilelik nasıl olur?

Hamileliğin gerçekleşmesi için spermin bir yumurta ile buluşması gerekir. Gebelik resmi olarak döllenmiş bir yumurtanın rahmin iç yüzeyine yerleşmesiyle başlar. Hamileliğin gerçekleşmesi, cinsel ilişkiden sonra 2-3 hafta kadar sürer.

İnsanlar nasıl hamile kalır?

Hamilelik aslında birkaç adımı olan oldukça karmaşık bir süreçtir. Her şey sperm hücreleri ve bir yumurta ile başlar.

Sperm, testislerde üretilen mikroskobik hücrelerdir. Her boşaldığınızda milyonlarca sperm çıkar ancak hamileliğin gerçekleşmesi için bir yumurta ile buluşmak için yalnızca 1 sperm hücresi yeterlidir.

Yumurtanız olgunlaştığında, sperm hücresi tarafından döllenmeye hazır olduğu anlamına gelir. Bu hormonlar aynı zamanda rahminizin iç yüzeyini kalın ve süngerimsi hale getirerek vücudunuzu hamileliğe hazır hale getirir .

Adet döngünüzün yaklaşık yarısında olgun bir yumurta, yumurtlama adı verilen yumurtalıktan ayrılır ve fallop tüpünden rahminize doğru ilerler.

Yumurta, etrafta herhangi bir sperm olup olmadığını görmek için fallop tüpünde yavaşça hareket ederek yaklaşık 12-24 saat asılı kalır.

İlk Hafta Erken Hamilelik Belirtileri

Sperm vajinaya girerse , sperm hücreleri serviksten ve uterustan yukarı fallop tüplerine girerek yumurta arayabilir. Spermin ölmeden önce bir yumurta ile buluşması için 6 günü vardır.

Sperm hücresi bir yumurta ile birleştiğinde buna döllenme denir. Döllenme hemen gerçekleşmez. Sperm, cinsel birliktelikten sonra 6 güne kadar rahim ve fallop tüpünüzde kalabildiğinden, cinsel birliktelikle döllenme arasında 6 güne kadar yaşar.

Bir sperm hücresi yumurtanıza katılırsa, döllenmiş yumurta fallop tüpünden rahime doğru hareket eder. Gittikçe daha fazla hücreye bölünmeye başlar ve büyüdükçe top şeklinde hücre oluşturur. Hücre topu (blastosist olarak adlandırılır) döllenmeden yaklaşık 3-4 gün sonra rahime ulaşır.

Hücre topu 2–3 gün daha uterusta yüzer. Hücre yumağı rahminizin iç yüzeyine yapışırsa buna implantasyon denir. Hamilelik resmen başlar.

İmplantasyon genellikle döllenmeden yaklaşık 6 gün sonra başlar ve tamamlanması yaklaşık 3-4 gün sürer. Embriyo topu iç hücrelerden gelişir. Plasenta topun dış hücrelerinden gelişir.

Döllenmiş bir yumurta rahim içine yerleştiğinde, rahim zarının dökülmesini önleyen gebelik hormonları salgılar, bu yüzden insanlar hamileyken adet görmezler. Yumurtanız sperm ile buluşmazsa veya döllenmiş bir yumurta rahminize yerleşmezse, rahminizin kalın astarına gerek yoktur ve adetiniz boyunca vücudunuzu terk eder. Döllenmiş yumurtaların yarısı doğal olarak rahime yerleşmez. Adetiniz sırasında vücudunuzdan dışarı çıkarlar.

Erken gebelik belirtileri nelerdir?

Pek çok kişi semptomları hamileliğin erken dönemlerinde fark eder, ancak diğerlerinde hiçbir belirti olmayabilir.

Hamileliğin yaygın belirti ve semptomları şunları içerebilir:

  • Kaçırılan dönem
  • Şişmiş veya hassas göğüsler
  • Bulantı ve / veya kusma
  • Yorgun hissetmek
  • Şişkinlik
  • Kabızlık
  • Normalden daha sık idrara çıkmak

Bazı erken gebelik semptomları bazen diğer yaygın durumlar adet öncesi (PMS gibi) gibi hissedilebilir. Bu yüzden hamile olup olmadığınızı kesin olarak bilmenin tek yolu hamilelik testi yapmaktır . Ya evde hamilelik testi (ilaç ya da bakkaldan satın aldığınız tür) ya da doktorunuzun muayenehanesinde.

İnsanlar ikizlere nasıl hamile kalır?

İkizlerin gerçekleşmesinin 2 yolu vardır. Tek yumurta ikizleri, önceden döllenmiş 1 yumurta 2 ayrı embriyoya bölündüğünde gerçekleşir. Tek yumurta ikizleri aynı sperm ve yumurtadan geldikleri için, aynı genetik materyale (DNA) sahipler ve tıpatıp benziyorlardır.

Özdeş olmayan ikizler (“çift yumurta ikizleri” olarak da adlandırılır), iki ayrı yumurtanın iki ayrı sperm tarafından döllenmesi ve her iki döllenmiş yumurtanın rahime yerleştirilmesiyle oluşur. Yumurtalıklarınız birden fazla yumurta salarsa veya belirli doğurganlık tedavileri sırasında bu olabilir . Özdeş olmayan ikizlerin tamamen farklı genetik materyalleri (DNA) vardır ve genellikle birbirine benzemezler. En yaygın ikiz türüdürler.

Gebelik yaşı nedir?

“Gebelik yaşı” terimi temelde hamileliğinizin ne kadar ilerisinde olduğunuz anlamına gelir. Gebelik yaşı, son adet döneminizin (SAT olarak adlandırılır) ilk gününden başlayarak sayılır.

Gebelik yaşı, son adetinizdeki gebeliği ölçtüğü için kafa karıştırıcı olabilir.  Hamilelikle ilgili genel bilgiler, 9 ay sürdüğünü söyler ve genellikle yaklaşık 9 ay hamile kaldığınız doğrudur. Ancak hamileliğin ölçülme şekli onu biraz daha uzatır. Tipik bir tam süreli hamilelik, 38-42 hafta SAT arasında değişir. bu yaklaşık 10 aydır.

Çoğu insan son adet dönemlerinin kesin tarihini hatırlayamaz, bu sorun değil. Kadın doğum doktorunuz bir ultrason kullanarak gebelik yaşını öğrenebilir .

Ayrıntılı gebelik hesaplama ile gebelik yaşınızı öğrenebilirsiniz.