Gebelikte Psikoloji

Hamilelik sırasında psikolojik değişiklikler: Gebelik her zaman hamile kadınların psikolojik işleyişindeki değişikliklerle ilişkilidir. Genellikle kararsızlık, anksiyete, yorgunluk, bitkinlik, uyku hali, depresif tepkilerden heyecana kadar değişen sık ruh hali değişiklikleri ile ilişkilidir. Hamilelik sırasında değişiklikler vücut görünümü, duygusallık ve cinselliği içerirken, kadının konumu ve rolü yeni bir nitelik kazanır. Hamilelik düşünceleri, seyri ve sonucu ve özellikle doğumun kendisi hakkında çok sayıda endişeye yol açabilir, bu o kadar yoğun olabilir ki, bir fobi özellikleri edinirler (bu, hamilelikten kaçınmanın nedeni olabilir).

Gebelik, hamile kadınların ruh halini, perinatal sonuçları ve aynı zamanda yeni doğan bireyin ruh halini ciddi şekilde etkileyebilecek güçlü bir stres unsuru olarak tanımlanır. Eşlerin uygun ilişkileri ve toplumun desteği, gebelikte stresin üstesinden gelmede önemli rol oynar.

Gebelik, çok sayıda somatik ve psikolojik değişikliği içeren bir olaydır. Ancak hamilelik de güçlü bir stres kaynağı olabilir. Doğum öncesi maternal stresin varlığı, yenidoğanda uzun vadeli sonuçları olabilecek farklı perinatal komplikasyonlara yol açabilir. Anne stresinin önlenmesinde, partnerin duygusal desteğinin yanı sıra sosyal çevre empatisine de vurgu yapılmalıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, kısa destek tedavisi şeklinde profesyonel psikoterapi desteği gereklidir. Önleyici tedbirler, hamilelik sırasında, özellikle de ilk gebelikte, tüm hamile kadınlara ve aynı zamanda yakın gelecekte hamile kalmayı planlayan kadınlara sağlanan yeterli psikolojik desteği içermelidir.