Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis, rahim iç zarına benzer dokunun (endometrium) rahim dışında büyüdüğü bir durumdur. endometriozis yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ve diğer pelvik organlarda ve hatta bazen mesane veya bağırsak gibi vücudun diğer kısımlarında bile büyüyebilir.

Endometriozisin kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik, çevresel etkenler, hormonlar ve bağışıklık sistemi gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Endometriozis en sık doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür, ancak hiç hamile kalmamış ve menopoza geçmiş kadınlarda da ortaya çıkabilir.

Üreme çağındaki kadınların yaklaşık %10’unda endometrioz vardır. Bununla birlikte, teşhisin endometriozis lezyonlarını görselleştirmek ve biyopsi yapmak için laparoskopi gerektirdiğinden gerçek prevalans (yayılma hızı) bilinmemektedir.

Pelvik ağrı nedeniyle ameliyat olan kadınların %12-32’sinde ve kısırlık nedeniyle ameliyat olan kadınların% 50’ye varanında endometriozis görülmektedir. Kızlarda endometriozis dönemlerine başlamadan önce nadiren bulunur, ancak genç kızların ve gençlerin yarısına kadarında pelvik ağrı ve ağrılı dönemlerle görülür.

çikolata kisti

Rahim (uterus) zarında çikolata kisti görünümü

Endometriozisin Nedenleri

Endometriozisin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak endometriozun nasıl ve neden meydana geldiğini açıklayan birkaç teori vardır. Retrograd menstruasyon, bir kadının rahminden gelen kan ve dokunun, dönem boyunca fallop tüplerinden karın boşluğuna geçtiği, kökeni hakkında popüler bir teoridir.

Neredeyse tüm kadınlar bir dereceye kadar retrograd menstrüasyona sahiptir, ancak sadece birkaç kadında endometriozis görülür. Bu, bir kadının bağışıklık sistemindeki farklılıklardan kaynaklanıyor olabilir.

Endometriozis kökenli bir başka teoriye, uterus dışındaki vücuttaki hücrelerin uterusu hizalayan hücrelere dönüşmek için değişikliklere uğrayabileceği coelomic metaplazi denir. Bu, baş parmak veya diz gibi alışılmadık yerlerde endometriozisin yaygın bir açıklamasıdır.

Rahimden uzak yerlerdeki endometriozisin bir başka olası açıklaması, rahim iç yüzeyindeki hücrelerin kan damarları veya lenfatik sistemden geçerek diğer uzak organlara veya vücut bölgelerine ulaşmasıdır.

Endometriozis ameliyat sırasında da yayılabilir. Örneğin, sezaryen ameliyatı geçiren endometriozisi olan bir kadın, yanlışlıkla karın kesiğine endometriozis implantı yaptırabilir, böylece ameliyattan kalan yara izinde endometriozis gelişebilir.

Yakın bir akrabada hastalık varsa endometriozis çok daha yaygındır, bu nedenle endometriozu etkileyen genler de olabilir.

Endometriozis Neden Ağrı ile İlişkili?

Endometriozisi olan bir kadın adet dönemine girdiğinde, hem rahim içindeki hücreler hem de dokulardan ve ayrıca rahim dışındaki hücre ve dokulardan kanama olur. Kan, karın içindeki bu diğer organlara temas ettiğinde, iltihaplanma ve tahrişe neden olarak ağrıya neden olabilir. Endometriozdan skar dokusu da gelişebilir ve ağrıya katkıda bulunabilir.

Endometriozis Neden Kısırlıkla İlişkili?

Endometriozis ve Doğurganlık

Kısırlığı olan kadınların % 20 ila 40’ı endometriozise sahip olacaktır. Endometriozis doğurganlığı iki şekilde bozabilir: birincisi, yumurtlamadan sonra yumurtayı alamayacak şekilde fallop tüplerinin bozulmasına neden olarak. İkincisi, yumurtalık, yumurta, fallop tüplerinin işlevini olumsuz etkileyebilecek iltihaplanma oluşturarak.

Endometriozis Belirtileri

Ağrı, endometriozisin en yaygın semptomudur. Endometriozisli kadınlar pelvik veya alt karın ağrısı, adetlerde ağrı (dismenore), cinsel ilişkide ağrı (disparoni) ve bağırsak hareketleri sırasında ağrı (diskezi) yaşayabilir. Semptomlar sabit veya “döngüsel” olabilir, yani adet öncesi ve sırasında kötüleşir ve sonra düzelir.

Kadınlarda sürekli pelvik veya alt karın ağrısı olabilir. Diğer semptomlar arasında kısırlık, bağırsak ve mesane semptomları (şişkinlik, kabızlık, idrarda kan veya idrar yaparken ağrı) ve muhtemelen anormal vajinal kanama bulunur.

Endometriozis Nasıl Teşhis Edilir?

Bazı doktorlar, bir kadının semptomlarına veya fizik muayene bulgularına dayanarak şüpheli endometriozu tedavi ederek ameliyata geçmeden düzelip düzelmediklerini görebilirler.

Bununla birlikte, endometriozisi resmi olarak teşhis etmek için, bir doktor şüpheli endometriozis lezyonlarını görselleştirmek ve biyopsi yapmak için laparoskopi (bir doktorun göbek deliğinden bir kamera ile karına baktığı ameliyat) yapması gerekir.

Endometriozis lezyonlarının görünümü değişebilir. “Endometrioma”, yumurtalıktaki endometriozis için kullanılan bir terimdir ve kistin içindeki malzeme çikolata şurubuna benzediği için genellikle “çikolata kisti” olarak adlandırılır.

Endometriozis Nasıl Tedavi Edilir?

Endometriozis için en konservatif tedavi ilaçlarla yapılır. İbuprofen gibi steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar, endometriozis ile ilişkili ağrıya yardımcı olabilir. Bir kadının hormonlarını kontrol eden ilaçlar da endometriozis ağrısına yardımcı olabilir.

Bazı örnekler oral kontraseptif haplar ve gonadotropin salgılayan hormon (GnRH) agonistleridir, ikincisi kadınları “geçici” menopoz benzeri bir duruma sokar.

Cerrahi, endometriozisi teşhis edebilir ve ayrıca endometriozis lezyonlarının çıkarılması (eksizyon) veya yakılması (fulgurasyon) yoluyla endometriozu tedavi edebilir. 

Ameliyatla yara dokusunun çıkarılması ağrıyı hafifletebilir ve yumurtalıklar ile fallop tüplerini pelviste normal konumlarına getirebilir. Cerrahinin endometriozisi olan bazı kadınların hamile kalmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Endometriozisi olan bir kadın artık hamile kalmakla ilgilenmiyorsa, o ve doktoru yumurtalıkları ve muhtemelen uterusu çıkarmaya karar verebilir. Kadın rahmi yoksa hamile kalamaz.

Endometriozisi olan bir kadın hamile kalmakta güçlük çekiyorsa, hamile kalmasına yardımcı olabilecek farklı ilaçlar ve tedaviler mevcuttur.