Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır? Yeni Belirtileri Nelerdir?

Maymun çiçeği (Monkeypox), insanlara öncelikle kemirgenler tarafından bulaştığına inanılan nadir bir viral hastalıktır. Güncel bilgilere göre özellikle yakın temasta insandan insana bulaşma da mümkündür. Monkeypox’a, Orthopoxvirus cinsinden maymun çiçeği virüsü Orthopoxvirus simiae ( Monkeypox virüsü , MPXV olarak da adlandırılır) neden olur. Virüs, klasik insan çiçeği virüsleri (variola, çiçek hastalığı ) ve zoonoz olarak da bilinen sığır çiçeği virüsü ile ilişkilidir.

Maymun çiçeği nerede oluşur?

Monkeypox virüsleri Batı ve Orta Afrika’daki kemirgenlerde yaygındır (maymunlar abort edilen konaklardır;) muhtemelen bu, insanlarda hastalığın endemik alanını tanımlar. İnsan maymun çiçeği ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 9 aylık bir erkek çocukta tespit edildi. O zamandan beri, Nijerya, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti ve bölgedeki diğer ülkeler dahil olmak üzere özellikle batı ve orta Afrika ülkelerinde insani maymun çiçeği vakaları bildirilmiştir. Orta Afrika virüs varyantları, Batı Afrika virüs varyantlarından önemli ölçüde daha öldürücüdür (hastalığa neden olan). Vakaların teşhis edilip edilmeyeceği, büyük ölçüde laboratuvar teşhislerinin mevcudiyetine bağlıdır. 2022 baharına kadar, Afrika kıtasının dışında yalnızca izole edilmiş maymun çiçeği vakaları, özellikle Nijerya’dan ithal edilenler tespit edildi; gelen bilgiye göre DSÖ en son örneğin Büyük Britanya’da (2022 ve 2018), ABD’de (2021), Singapur’da (2019) ve İsrail’de (2018). Mayıs 2022’den bu yana, Türkiye de dahil olmak üzere Afrika dışındaki çeşitli ülkelerde endemik bölgelere seyahat anamnezi olmayan vakalar kaydedilmiştir.

2003 baharında, maymun çiçeği ilk olarak Afrika kıtasının dışındaki insanlarda tespit edildi. Nedeni, Gana’dan ABD’ye kemirgen ithalatı olarak tanımlandı ve hastalık, enfekte sokak köpekleri aracılığıyla hayvan satıcılarına ve sahiplerine bulaştı. Muhtemelen daha az öldürücü bir Batı Afrika virüsü varyantı olduğu için insandan insana bulaşma veya ölüm olmadı.

Maymun çiçeği belirtileri nelerdir?

1980’den beri eradike edilen insan çiçek hastalığının (variola) aksine, maymun çiçeği genellikle çok daha hafiftir; çoğu insan birkaç hafta içinde iyileşir. Genel olarak, prognoz bu nedenle olumlu olarak değerlendirilebilir, ancak etkilenenlerin bazılarında şiddetli seyirler de olabilir.

Maymun çiçeği hastalığı sıklıkla ancak her zaman değil, aşağıda ki genel semptomlarla başlar veya eşlik eder.

  • ateş
  • baş ağrısı,
  • kas ve sırt ağrısı,
  • şişmiş lenf düğümleri,
  • titreme veya bitkinlik

Bununla birlikte, bazı insanlar hastalığın genel semptomlarına sahip değildir. Karakteristik, lekeden püstüle (makula, papula, vezikül ve püstül) kadar aşamalardan geçen ve nihayetinde kabuklanıp dökülen bazen çok ağrılı cilt değişiklikleridir. Döküntü genellikle yüz, avuç içi ve ayak tabanlarında yoğunlaşır. Deri ve mukoz membran değişiklikleri ağızda ve gözlerde de bulunabilir. Halen bildirilen vakalarda (Mayıs 2022’den beri) ürogenital ve anal bölgelerde lezyonların başladığı veya sınırlı olduğu da bildirilmiştir. Cilt değişiklikleri genellikle iki ila dört hafta sürer ve yara izi oluşabilmesine rağmen tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Deri lezyonlarının bakteriyel süperenfeksiyonundan kaynaklanan komplikasyonlar mümkündür.

Endemik ülkelerdeki komplikasyonlar arasında ensefalit, bakteriyel cilt enfeksiyonları, dehidratasyon, konjonktivit, kornea ve zatürre yer alır. Bağışıklığı baskılanmış hastalardaki komplikasyonlar hakkında çok az bilgi mevcuttur. 2017’deki Nijerya salgını sırasında, HIV ile birlikte enfekte olan hastalar , HIV negatif bireylere kıyasla daha fazla cilt lezyonu ve ilişkili genital ülser ile hastalığın daha şiddetli seyrine sahipti . Hastalığın ciddi sonuçları genellikle şekli bozan yara izleri ve görme kaybına varan kalıcı kornea hasarıdır.

DSÖ’ye göre , Orta ve Batı Afrika’da son yıllarda bildirilen vakaların yaklaşık %3-6’sı ölümle sonuçlanmıştır. Eksik bildirim göz önüne alındığında (özellikle daha hafif semptomlar durumunda), genel ölüm oranının daha düşük olması muhtemeldir. Daha virülan Orta Afrika virüsü varyantı ile enfekte olan 16 yaşın altındaki çocuklarda önceki salgınlarda %11’e varan vaka ölüm oranları gözlenmiştir. Batı Afrika varyantı, önemli ölçüde daha düşük bir vaka mortalitesi ile ilişkili görünmektedir.

Maymun çiçeği nasıl bulaşır?

Endemik bölgelerde hayvanlardan insanlara bulaşma, enfekte hayvanlarla temas (ısırık, salgı ve salgılar, yakın temas, avlanma sırasında hayvan leşleri, virüslerle kontamine materyallerle temas) ve az pişmiş et ile enfekte hayvanların tüketimi yoluyla gerçekleşebilir.

İnsandan insana bulaşma ancak yakın temas ile mümkündür. Cinsel aktiviteler de dahil olmak üzere, maymun çiçeği ile enfekte kişilerin vücut sıvıları ve tipik cilt değişiklikleri (çiçek hastalığı lezyonları, örneğin kabarcık içeriği, kabuklanma) ile temas yoluyla ortaya çıkabilir. Deri değişikliklerinde özellikle yüksek virüs konsantrasyonları vardır. Bununla birlikte, spesifik olmayan semptomlar (ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı gibi ) ortaya çıktığında ve hatta atılan solunum salgıları yoluyla yüz yüze temasta cilt lezyonları gelişmeden önce, damlacıklar yoluyla bulaşma zaten mümkündür.

Diğerleri, virüs bulaşmış bir kişiyle temas yoluyla virüs bulaşmış giysiler, yatak çarşafları, havlular veya çatal-bıçak takımı gibi nesneler yoluyla da enfekte olabilir. Ağızdaki ülserler, lezyonlar veya yaralar da bulaşıcı olabilir, bu da virüsün bu tür enfekte kişilerin tükürüğü yoluyla da bulaşabileceği anlamına gelir. Mevcut bilgi durumuna göre, aerosoller yoluyla bulaşma olası değildir. Maymun çiçeğinin doğrudan cinsel yolla bulaşma yolları (örneğin meni veya vajinal salgılar yoluyla) yoluyla bulaşıp bulaşamayacağı henüz kesin olarak açıklığa kavuşturulmamıştır, ancak mümkün görünmektedir.

Giriş portalları genellikle en küçük cilt yaralanmaları ve tüm mukoza zarlarıdır (gözler, ağız, burun, cinsel organlar, anüs), muhtemelen ayrıca solunum yolu. Hamile kadınlarda plasenta yoluyla fetüse veya enfekte ebeveynlerden çocuklara doğum sırasında veya sonrasında cilt teması yoluyla bulaşma da tarif edilmiştir.

Enfekte kişiler, semptomları olduğu sürece (genellikle iki ila dört hafta boyunca) bulaştırıcıdır. Cinsel partnerler ve hane halkı üyeleri, muhtemelen sağlık uzmanları gibi bulaşıcı bir kişiyle yakın temas halinde olan kişiler bu nedenle daha yüksek enfeksiyon riski altındadır ve temas kurulacak kişiler olabilir. Bulaşabilirlik oldukça sınırlı olmasına rağmen, sınırlı yayılma meydana gelebilir.

Kuluçka süresi ne kadardır?

Kuluçka süresi yaklaşık 5-21 gündür. Mevcut veri durumuna göre, bireysel vakalarda 2-4 günlük daha kısa kuluçka süreleri mümkün görünmektedir.

Maymun çiçeği cinsel yolla bulaşan bir hastalık mıdır?

Monkeypox bir kişiden diğerine yakın fiziksel temas yoluyla bulaşabilir. Buna cinsel temas dahildir: Diğer şeylerin yanı sıra, cinsel aktivite sırasında lezyonlarla doğrudan cilt teması enfeksiyona yol açabilir.

Monkeypox döküntüleri bazen anüs/rektum, cinsel organlar veya ağızda ortaya çıkar ve muhtemelen cinsel temas yoluyla bulaşmaya katkıda bulunur. Bu nedenle, ağızdan cilde temas, cilt veya ağız lezyonları varsa bulaşmaya da yol açabilir. Maymun çiçeğinin meni veya vajinal salgılar yoluyla bulaşıp bulaşamayacağı henüz netlik kazanmadı, ancak mümkün görünüyor.

Monkeypox döküntüleri, uçuk ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara benzeyebilir.

Bununla birlikte, maymun çiçeğine yakalanma riski, cinsel olarak aktif kişilerle veya erkeklerle seks yapan erkeklerle sınırlı değildir. Bulaşıcı bir kişiyle yakın fiziksel teması olan herkes enfekte olabilir. Maymun çiçeğini düşündüren semptomları olan herkes yakın fiziksel temastan kaçınmalı ve derhal tıbbi yardım almalıdır.

Prezervatifler maymun çiçeği enfeksiyonuna karşı koruma sağlar mı?

Prezervatifler, özellikle anüs veya vajinadaki mukoza zarındaki değişikliklerle doğrudan teması önleyerek enfeksiyon riskini azaltabilir. Ayrıca menide üreme virüsünün de oluşabileceğine dair göstergeler vardır. Bununla birlikte, vücudun neresinde olursa olsun, enfekte bir kişinin cilt lezyonlarına dokunmak, onlara kendi cildinizle dokunursanız bulaşmaya neden olabilir. Bu açıdan prezervatif enfeksiyon riskini azaltabilir ancak tamamen ortadan kaldıramaz.

Erkeklerle cinsel ilişkide bulunan erkeklerin maymun çiçeği kapma riski daha mı yüksek?

Monkeypox, yakın fiziksel temas yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Risk, cinsel olarak aktif olan veya erkeklerle seks yapan erkeklerle sınırlı değildir. Bulaşıcı bir kişiyle yakın fiziksel teması olan herkes enfekte olabilir. Maymun çiçeği olabilecek semptomları olan herkes yakın fiziksel temastan kaçınmalı ve derhal tıbbi yardım almalıdır. Bu, özellikle, vakaların bildirildiği gruplarla bağları olan kişileri içerir. Maymun çiçeği vakalarının şu anda özellikle erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerde teşhis edilmesi ve bazı vakalarda ürogenital ve ürogenital lezyonların ortaya çıkması, bulaşmanın cinsel ilişki sırasında gerçekleştiğini düşündürmektedir. DSÖ’ye göre epidemiyolojik değerlendirmesine göre, birden fazla seks partneri olan bireylerin maymun çiçeği virüsünü yayma olasılığının yüksek olduğu düşünülmektedir. Durum genellikle kendi kendine ortadan kalktığından, genel risk, birden fazla seks partneri olan kişiler için orta ve genel nüfus için düşük olarak kabul edilir.

İzolasyon ne zaman başlar ve enfekte olmuş kişiler bulaşmayı önlemek için nasıl davranmalıdır?

Maymun çiçeği enfeksiyonunun doğrulanması durumunda ev içi izolasyonda hastalar ve ev üyeleri, enfekte kişiler , döküntü kaybolana ve son kabuk düşene kadar diğer insanlarla korumalı cinsel temas da dahil olmak üzere her türlü yakın temastan kaçınmalıdır. Bu süreç dört hafta kadar sürebilir.

İzolasyon periyodunun başlangıcı (izolasyon periyodunun 1. günü), klinik semptomların başladığı ilk günden itibaren sayılmalıdır. Semptomsuz vakalarda 21 gün, pozitif viral tanının (tespit edilen maymun çiçeği enfeksiyonu) örneklenmesiyle başlar. İzolasyon süresi, tüm kabuklar düşene ve tüm lezyonlar iyileşene kadar, ancak en az 21 gün boyunca amaçlanır.

İnsanlar başka insanlarla yaşıyorsa, döküntüleri olduğu sürece onları ideal olarak özel banyoya erişimi olan bir odada tutmak en iyisidir. Yatak takımları ve ev eşyaları başkalarıyla paylaşılmamalıdır. Maymun çiçeği virüsü yüzeylerde veya kumaşlarda uzun süreler (günler ila aylar) boyunca hayatta kalabilir.

Enfekte bir kişiyle yakın temastan sonra nasıl davranmalısınız?

Kuluçka döneminde enfekte bir kişiyle yakın temas olmuşsa, yerel sağlık kuruluşları ile iletişime geçilmelidir. Semptomlar (ayrıca spesifik olmayan) gelişirse, diğer insanlarla doğrudan temastan kaçınılmalı ve aile doktoru veya muhtemelen bir HIV-Maymun çiçeği ile temas şüphesi belirtilerek, odaklanmış uygulama ile önceden telefonla iletişime geçilmelidir. Kendilerine telefonla ulaşmak mümkün değilse, muayenehanedeki çalışanlar gelir gelmez şüpheden haberdar edilmelidir.

Maymun çiçeği nasıl teşhis edilir?

Hayvanlarla temas veya endemik bölgelerde (Orta ve Batı Afrika) kalma veya maymun çiçeği ile enfekte olduğu kanıtlanmış kişilerle yakın temas ile bağlantılı semptomlar nedeniyle zoonotik çiçek virüsü enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa, laboratuvar teşhisi endikedir. Mayıs 2022’den bu yana, erkeklerle cinsel ilişkiye girdiğini bildiren erkekler dahil olmak üzere endemik bölgelere seyahat öyküsü olmayan çeşitli ülkelerden bildirilen maymun çiçeği vakaları nedeniyle, endemik bölgelere seyahat öyküsü olmadığı bilinen kişilerde de maymun çiçeği bildirilmelidir. Belirsiz çiçek hastalığı benzeri cilt değişiklikleri olan alanlar (su çiçeği, frengi vb.’den farklılaşma) olası bir teşhis için genişletilmiş değerlendirmelere dahil edilir.

Tanımlanması gereken diğer tanılar arasında ekzantematöz evrede suçiçeği, zoster, kızıl, herpes simpleks ve diğer poxvirus enfeksiyonları ve cilt değişmeden önceki evrede influenza, sıtma, abdominal tifüs, sifiliz, leptospirosis ve viral hemorajik ateşler sayılabilir.

Replikasyon yeteneğine sahip virüsün ele alınması yalnızca biyolojik koruma seviyesi 3 veya daha yüksek olan laboratuvarlarda mümkündür (örn .). Virüs, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanılarak hastalığın akut fazı sırasında akan cilt değişikliklerinden, kabarcık sıvısından, püstül içeriklerinden, kabuklardan veya cilt değişikliklerinden ve diğer numune materyallerinden tespit edilir. Virüs ekimi veya virüs parçacıklarının ve sözde inklüzyon cisimlerinin tespiti bir elektron mikroskobu ile mümkündür. İnsanları enfekte edebilen ortopoksvirüsler çok benzer bağışıklık tepkilerini (çapraz reaktivite) tetiklediğinden, kandan (serum) maymun çiçeği virüsüne özgü antikorların tespiti kolayca mümkün değildir. Bununla birlikte, antikor tespiti, virüsün doğrudan tespiti mümkün olmadığında yardımcı olabilir.

Maymun çiçeğine karşı bir aşı var mı?

Evet. 2013’ten beri düzenli bir çiçek hastalığı aşısı (Imvanex) onaylanmıştır ve bu aşı aynı zamanda maymun hastalığına karşı korunmak için de kullanılabilir (18 yaş ve üstü kişiler için).

Maymun çiçeği nasıl tedavi edilir?

Hastalık kendi kendini sınırlar ve çoğu insan birkaç hafta içinde iyileşir.

Tedavi öncelikle semptomatik ve destekleyicidir, bakteriyel süperenfeksiyonların önlenmesi önemlidir. Ortopoksvirüs enfeksiyonlarının spesifik tedavisi için geliştirilen bir ilaç, yakın zamanda maymun çiçeği (Tecovirimat) tedavisi için onaylanmıştır ve sınırlı miktarlarda mevcuttur.

Maymun çiçeği ne kadar tehlikeli?

Özellikle yeni doğanlar, çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve altta yatan bağışıklık yetersizliği olan kişiler maymun çiçeği hastalığına yakalanabilir. Sağlık çalışanları da virüse daha uzun süre maruz kaldıkları için daha büyük risk altındadır. Çoğu durumda, maymun çiçeği semptomları birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer, ancak bazı insanlarda tıbbi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabilir. Şiddetli maymun çiçeği vakalarının komplikasyonları arasında cilt enfeksiyonları, zatürree, kafa karışıklığı ve görme kaybına yol açabilen göz enfeksiyonları bulunur. DSÖ’ye göre, Orta ve Batı Afrika’da son yıllarda bildirilen vakaların yaklaşık %3-6’sı, genellikle çocuklarda (burada vaka ölüm oranı %11’e kadar) veya diğer sağlık sorunları olan kişilerde ölümle sonuçlanmıştır.

Türkiye’de büyük bir salgın riski var mı?

Monkeypox genellikle çok bulaşıcı olarak kabul edilmez, çünkü insanlar arasında yayılması için bulaşıcı olan biriyle (örneğin, ciltten cilde, uzun süreli yüz yüze temas) yakın fiziksel temas gerektirir. Mevcut bilgilere göre, Türkiye’de ki genel nüfusun sağlığına yönelik riskin düşük olduğu düşünülmektedir. Mümkün olduğu kadar daha fazla yayılmayı önlemek için vakaların artık mümkün olduğunca çabuk tespit edilmesi, etkilenenlerin mümkün olan en iyi şekilde tedavi edilmesi ve gerekirse yakın temaslılara aşıların önerilmesi gerekiyor. Bu nedenle semptomlar, bulaşma yolları ve korunma seçenekleri hakkında bilgi, hem uzman halk hem de vatandaşlar için çok önemlidir

Klasik insan çiçek hastalığı, maymun çiçeği, sığır çiçeği ve su çiçeği arasındaki fark nedir?

Klasik (insan) çiçek hastalığı, ortopoks virüslerine de ait olan variola virüsü tarafından tetiklendi. Çiçek hastalığı, yalnızca insanları etkileyen, yaşamı tehdit eden bulaşıcı bir hastalıktı. Başarılı aşılama kampanyalarının ardından, hastalığın 1980 yılında DSÖ tarafından eradike edildiği ilan edildi . O zamandan beri aşı sadece çok nadir özel durumlarda kullanılmıştır.

Maymun çiçeği virüsü ayrıca ortopoks virüslerine aittir. İnsanlarda maymun çiçeğinin seyri, genellikle klasik çiçek hastalığının şiddetli formundan çok daha hafiftir. Yakın temas ile insandan insana bulaş mümkündür. Virüsler arasındaki yüksek derecede ilişki nedeniyle, klasik çiçek aşısı maymun hastalığına karşı da koruma sağlar.

Cowpox virüsü ( Cowpox virüsü, CPXV), uzun süredir bilinen orthopox virüslerinin başka bir temsilcisidir. Monkeypox ve cowpox hayvanlardan insanlara bulaşabilir ve bu nedenle zoonoz olarak sınıflandırılır. Cowpox, patojenin doğal rezervuarı olan küçük kemirgenlerle birlikte bir dizi konukçu hayvanda görülür. Son yıllarda, Almanya’daki insanlarda, özellikle sevimli farelerle temas yoluyla izole edilmiş sığır çiçeği vakaları da kaydedildi. İnek çiçeğinin insandan insana bulaşması henüz gözlenmedi.

Suçiçeği (varicella) etkeni ise herpes virüslerine aittir ve klasik (insan) çiçek hastalığı, maymun çiçeği veya sığır çiçeği ile ilişkili değildir. Esas olarak çocukları etkileyen çok bulaşıcı bir bulaşıcı hastalıktır. Bu nedenle çocuklar genellikle profilaktik olarak aşılanır. Suçiçeği ve ortopoks enfeksiyonlarının deri vezikülleri her zaman kesin olarak birbirinden ayırt edilemez; Ancak laboratuvar tanı yöntemleri ile net bir ayrım mümkündür.