5 Haftalık Gebelik

Bebeğiniz 5 Haftada

Bebeğin sinir sistemi gelişir ve ana organlarının temelleri oluşur. Bu aşamada, embriyo yaklaşık 2 mm uzunluğundadır.

Kalp, ilk olarak tüp benzeri basit bir yapı olarak şekillenir. Kan dolaşmaya başlar.

Bu kan damarlarından bir dizi bebek ile anneyi birbirine bağlar ve göbek kordonu haline gelir.

Aynı zamanda, embriyonun dış hücre tabakası bir oluk geliştirir ve nöral tüp adı verilen içi boş bir tüp oluşturmak için katlanır. Bu bebeğin beyni ve omuriliği haline gelecektir.

Nöral tüpün bir ucundaki (“kuyruk ucu”) bozukluklar spina bifidaya yol açar. Kafatasının kemikleri düzgün bir şekilde oluşmadığında “kafa ucundaki” kusurlar anensefali oluşturur.

Folik asit kullanımı spina bifidayı önler. Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez (mümkünse hamile kalmadan önce bile) günde 400 mikrogram folık asit desteği almanız önemlidir.

Beşinci hafta çoğu kadının hamile olabileceğini düşünmeye başladığı ilk dönemdir.

Doğum öncesi bakım (hamilelik veya doğum bakımı da denir), sizin ve bebeğinizin olabildiğince iyi olduğundan emin olmak için hamilelik sırasında ebeler ve doktorlardan aldığınız bakımdır.

Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra doktorunuza veya tercih ettiğiniz doğum servisine derhal başvurun, böylece doğru zamanda bakım yapmaya başlayabilirsiniz.

  • Kalp ya da akciğer rahatsızlıkları, epilepsi, zihinsel sağlık sorunları, diyabet ya da astım gibi hamileliğinizi etkileyebilecek bir sağlık durumunuz varsa, annelik bakımınıza hamileliğin erken döneminde başlamak önemlidir.
  • Hamileyken durumunuz için ilaç alıp almadığınız konusunda doktorunuz size tavsiyede bulunabilecek ve size ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu uzman bakımı sağlayacak veya yönlendirecektir.
  • Öncelikle doktorunuza danışmadan reçeteli ilaç almayı bırakmayın.
  • Sigara içmemek, bebeğinizin sağlığı için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
  • Enfeksiyonlara karşı korumak için hamilelikte bazı yiyeceklerden kaçının.